Τα τατουάζ έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να τα βλέπουν ως μορφή έκφρασης και τέχνης. Σήμερα εκτιμάται πως περίπου το 20% των ατόμων στην Ευρώπη έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ στο σώματος του.

Αυτή η «έκρηξη» των τατουάζ έχει εγείρει και ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν καρκίνο ή μήπως αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές και ανυπόστατες;

Κίνδυνοι και παρενέργειες των τατουάζ

Τα τατουάζ έχουν συνδεθεί κυρίως με αλλεργικές αντιδράσεις, λοιμώξεις και πρόκληση ουλών από τραυματισμούς. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εάν κάποιος επιλέξει έναν επαγγελματία Tatoo Artist που τηρεί τους κανόνες υγιεινής και χρησιμοποιεί τα κατάλληλα χρώματα.

Τα τελευταία είναι και αυτά που προκαλούν και την αλλεργία. Η αντίδραση του οργανισμού σε ακατάλληλα χρώματα μπορεί να σημειωθεί άμεσα μετά την εφαρμογή ή και αρκετό καιρό αργότερα, προκαλώντας εξανθήματα, φαγούρα ή ακόμα και εμφάνιση κηλίδων και εξογκωμάτων στην περιοχή.

Επίσης αν δεν εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής, όπως η αποστείρωση εργαλείων, τότε η εισχώρηση της βελόνας του τατουάζ ή η χρήση μολυσμένων χρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Η σωστή φροντίδα μετά το τατουάζ είναι κρίσιμη για την αποφυγή μολύνσεων. Τέλος η διείσδυση των βελονών στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει, ουλές που μπορεί να είναι επίμονες και ενοχλητικές.

Τα σημάδια μόλυνσης περιλαμβάνουν:

  • Εξάνθημα με φαγούρα
  • Επώδυνα εξογκώματα ή φουσκάλες
  • Πύον που στάζει
  • Ανοιχτές πληγές
  • Πυρετός
  • Κρυάδα

Εάν εμφανιστούν σημάδια μόλυνσης, επικοινωνήστε αμέσως με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Σε περίπτωση που έχετε διαβήτη ή κάποιο αυτοάνοσο, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγετε μια μόλυνση. Επίσης οι έγκυες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Τα τατουάζ και ο καρκίνος του δέρματος

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τα τατουάζ και τον καρκίνο, οι έρευνες δεν είναι ακόμα επαρκώς σαφείς. Έχει βρεθεί σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα μελάνια των τατουάζ και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη αιτιώδους σχέσης και το Skin Cancer Foundation αναφέρει ότι τα τατουάζ δεν αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τα πιο κοινά επικίνδυνα συστατικά, όπως έχει διαπιστωθεί απο έρευνες, είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) και βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, και ο υδράργυρος. Αυτά τα χημικά, τα μέταλλα και άλλα νανοσωματίδια που βρίσκονται στα χρώματα, εκφράζονται ανησυχίες πως μπορεί να εισέρχονται στον οργανισμό μέσω των χρωμάτων. Ωστόσο οι περιπτώσεις καρκίνου που συνδέονται με τα τατουάζ είναι εξαιρετικά σπάνιες και η βιβλιογραφία μικρή.

Μεταξύ των καρκίνων που έχουν αναφερθεί είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το κακοήθες μελάνωμα. Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί συνδέθηκαν με τα μελάνια σε μπλε, μαύρο και κόκκινο χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα η επιστημονική μελέτη δεν έχει καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα σχετικά με μια αιτιώδη σχέση: Περιορισμένες έρευνες αναφέρουν μια πιθανή σύνδεση, αλλά τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι τα τατουάζ προκαλούν καρκίνο.

Πρόβλημα διάγνωσης καρκίνου του δέρματος

Ένας άλλος κίνδυνος που συνδέεται με τα τατουάζ – και μάλιστα σοβαρότερος όπως επισημαίνουν ειδικοί – είναι η δυσκολία στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος. Οι δερματολογικές αλλαγές, όπως κηλίδες ή όγκοι, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν κάτω από την μελάνη του τατουάζ, καθυστερώντας έτσι τη διάγνωση και την αντιμετώπιση.

Τατουάζ και λεμφώματα

Υπάρχει επίσης μια μικρή μελέτη που συνδέει τα τατουάζ με αυξημένο κίνδυνο για λεμφώματα, έναν τύπο καρκίνου του λεμφικού συστήματος. Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία σε άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, κατέγραψε 21% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος σε όσους είχαν τατουάζ. Ο αριθμός ή το μέγεθος των τατουάζ δεν διαπιστώθηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο, ενώ οι πιο συνηθισμένοι τύποι λεμφώματος που βρέθηκαν ήταν το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα και το θυλακιώδες λέμφωμα.

Και σε αυτή την περίπτωση, η έρευνα υποδηλώνει μια πιθανή σχέση, χωρίς να επιβεβαιώνεται η σχέση τατουάζ και λεμφώματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Το πιο σημαντικό εάν θέλετε να κάνετε τατουάζ

Αν θέλετε να κάνετε τατουάζ ή αν έχετε ήδη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την ασφάλεια και την υγεία σας. Χειρούργος δερματολόγος που μίλησε στο Skin Cancer Foundation επισημαίνει πως παρότι τα τατουάζ – εν τέλει – δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, θα πρέπει να προσέχετε να μην κάνετε τατουάζ πολύ κοντά ή πάνω σε έναν σπίλο.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε έναν σπίλο – στη συμμετρία, το περίγραμμα, το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα ή την υφή του – είναι δυνητικά βασικά προειδοποιητικά σημάδια ότι η βλάβη μπορεί να εξελίσσεται σε μελάνωμα ή άλλο τύπο καρκίνου του δέρματος. Είναι λοιπόν σημαντικό όλες οι ελιές να παραμένουν ορατές, διαφορετικά μπορεί να καθυστερήσει η ανίχνευση. Όταν ο καρκίνος του δέρματος εντοπίζεται έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Εάν έχετε τατουάζ, ειδικά μεγάλα που καλύπτουν μεγάλη περιοχή, όπως ένα μανίκι, είναι σημαντικό να ελέγχετε αυτές τις περιοχές μία φορά το μήνα. Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε διαφορετικό στο δέρμα που βρίσκεται το τατουάζ είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Θα μπορούσε να είναι καρκίνος του δέρματος που αναπτύσσεται κάτω από το μελάνι.