Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε όχι μόνο καθημερινά, αλλά και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, αυτό είναι η βούρτσα μαλλιών μας. Μάλιστα, μερικές από εμάς την κουβαλάμε και μαζί μας μέσα στην τσάντα μας για να φρεσκάρουμε το χτένισμά μας ανά πάσα στιγμή. Το ερώτημα όμως είναι, κάθε πότε την καθαρίζουμε και με ποιον τρόπο; Μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε;

O καθαρισμός της βούρτσας των μαλλιών μας είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία, την οποία ας είμαστε ειλικρινείς, την αμελούμε συστηματικά. Αν προσέξετε, όταν πάτε στο κομμωτήριο, οι βούρτσες είναι τοποθετημένες μέσα σε απολυμαντικό υγρό και καθαρίζονται συνεχώς μετά από κάθε χρήση. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει μόνο στις βούρτσες που χρησιμοποιούνται σε πολλά κεφάλια, αλλά και στην προσωπική μας βούρτσα, ασχέτως αν αυτή τη χρησιμοποιούμε μόνο εμείς.

Με τον καθαρισμό της βούρτσας μας, απομακρύνουμε εκτός από τις τρίχες, τα νεκρά κύτταρα, τα υπολείμματα από τα προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, πιτυρίδα και πολλά άλλα που μένουν πάνω σε αυτή και δεν πρέπει να επιστρέψουν στο κεφάλι μας, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής μας.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε τη βούρτσα των μαλλιών μας;

Ιδανικά πρέπει να καθαρίζουμε μία βούρτσα που χρησιμοποιούμε καθημερινά μία φορά την εβδομάδα, ειδικά αν τα μαλλιά μας έχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ξηροδερμία. Μία βούρτσα που χρησιμοποιούμε σπανιότερα, μπορούμε να την καθαρίσουμε και μία φορά το μήνα.

Πώς θα καθαρίσουμε τη βούρτσα των μαλλιών μας;

Αρχικά, θα αφαιρέσουμε όλες τις νεκρές τρίχες που έχουν συσσωρευτεί ανάμεσα στα δόντια της. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουμε αντιβακτηριδιακό σαπούνι και θα την πλύνουμε με ζεστό προς χλιαρό νερό. Αν είναι πλαστική ή μεταλλική, μπορούμε απλά να τη βυθίσουμε σε ένα μπολ με σαπούνι και νερό για ένα τέταρτο. Στη συνέχεια, για να την τρίψουμε μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντόβουρτσα είτε ένα ειδικό εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά. Αφού τρίψουμε για μερικά λεπτά και δούμε ότι η βρομιά αφαιρέθηκε, τότε ξεπλένουμε με ζεστό ή χλιαρό νερό. Την αφήνουμε να στεγνώσει μόνη της πάνω σε μία πετσέτα ώστε να είναι εντελώς στεγνή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.