Υλικά
Η φοκάτσια (focaccia), το κλασικό επίπεδο ιταλικό ψωμί με δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι, είναι γαστρονομικός «θεσμός» στην γειτονική μας χώρα, θυμίζοντας λίγο την δική μας λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό σε μια πληθώρα πιάτων, να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάντουιτς ή ακόμη και να αποτελέσει τη βάση για μια πίτσα.
Υλικά Συνταγής
600 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
450 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
8-10 γρ. φρέσκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι ψιλό
φρέσκο δεντρολίβανο
ανθός αλατιού
Υπάρχουν 2-3 μυστικά για την τέλεια focaccia. Κατά πρώτον, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν μέλι ή ζάχαρη, τόσο για να κάνουν το ψωμί πιο γλυκό, όσο και για να «δέσει» η ζύμη.
Επίσης, η τέλεια φοκάτσια θέλει «ξεκούραση» της ζύμης, που είναι απαραίτητη για να γίνει αφράτη και να αναδείξει τα αρώματα και την υφή της.
Κατά τρίτον, προσοχή στα «διπλώματα» που κάνουμε στη ζύμη στο αρχικό στάδιο, καθώς είναι σημαντικά για το τελικό αφράτο αποτέλεσμα της focaccia.