Υλικά
- 300 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
- 200 γρ. σπαράγγια
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- ½ λεμόνι (το χυμό)
- ½ λεμόνι (το ξύσμα)
- 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
- 700 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
- 2 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα τρίμμα
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο (για το τελείωμα)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και μόλις πάρει θερμοκρασία ρίχνετε το ρύζι.
- Με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα.
- Σβήνετε με το χυμό λεμονιού και ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλο, φροντίζοντας να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Παράλληλα, κόβετε τα σπαράγγια σε δύο ίσα μέρη και τα ζεματίζετε σε βραστό νερό για 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα αποσύρετε, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κρύο νερό για να παραμείνουν τραγανά και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
- Τα προσθέτετε στο ριζότο και ανακατεύετε προσεκτικά μέχρι να ενωθούν.
- Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε από πάνω την κεφαλογραβιέρα. Σερβίρετε, τέλος ραντίζοντας με λίγο παρθένο ελαιόλαδο.