Υλικά

  • 300 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
  • 200 γρ. σπαράγγια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • ½ λεμόνι (το χυμό)
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα)
  • 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
  • 700 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 2 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα τρίμμα
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο (για το τελείωμα)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και μόλις πάρει θερμοκρασία ρίχνετε το ρύζι.
  2. Με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα.
  3. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού και ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλο, φροντίζοντας να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  4. Παράλληλα, κόβετε τα σπαράγγια σε δύο ίσα μέρη και τα ζεματίζετε σε βραστό νερό για 3 λεπτά.
  5. Στη συνέχεια τα αποσύρετε, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κρύο νερό για να παραμείνουν τραγανά και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
  6. Τα προσθέτετε στο ριζότο και ανακατεύετε προσεκτικά μέχρι να ενωθούν.
  7. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε από πάνω την κεφαλογραβιέρα. Σερβίρετε, τέλος ραντίζοντας με λίγο παρθένο ελαιόλαδο.