Στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ροκοφύλλου, μίλησε στην κάμερα του Newsbeast για την κατάσταση των φοιτητικών εστιών, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, τη συζήτηση γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και για την ακρίβεια που ταλανίζει τους πολίτες.
Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών και στήριξη σε φοιτητές χωρίς οικονομική δυνατότητα
Όπως ανέφερε, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαχειρίζεται το 87% των φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, επισκέφτηκε εστίες σε όλη τη χώρα και διαπίστωσε πως «η κατάσταση ήταν τραγική». Το πρώτο μεγάλο έργο που υλοποιείται είναι η ολική ανακαίνιση της εστίας στην Πατησίων, με χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακολουθούν και άλλες.
Παράλληλα, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εστίες ή αυτές δεν επαρκούν, νοικιάζονται ξενοδοχειακά δωμάτια για τους φοιτητές, ώστε να έχουν δωρεάν στέγαση και να μπορούν να παρακολουθούν τις σπουδές τους. Όπως τόνισε, «για μένα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα».
Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για ενήλικες και κρατουμένους
Η κ. Ροκοφύλλου στάθηκε ιδιαίτερα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα οποία προσφέρουν σε ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση τη δυνατότητα να φοιτήσουν μέχρι την Γ’ Γυμνασίου. Από τα 80 σχολεία που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, τα 14 βρίσκονται εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. «Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν στη ζωή τους να σπουδάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος της είναι να διευρυνθεί το πρόγραμμα ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να αποκτούν και απολυτήριο Λυκείου, κάτι που, όπως είπε, βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στήριξη στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τάσσεται αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται για κολλέγια, αλλά για εξαιρετικά πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα». Όπως υποστηρίζει, η κίνηση αυτή όχι μόνο δίνει περισσότερες επιλογές στους νέους, αλλά και ενισχύει τον ανταγωνισμό και την αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ.
Η ακρίβεια ως βασική πρόκληση
Η κ. Ροκοφύλλου παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια αποτελεί το πιο οξυμένο πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα, ειδικά σε ενέργεια και βασικά είδη κατανάλωσης. «Είναι ένα εξωγενές πρόβλημα, αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει θωρακίσει την οικονομία και την άμυνα της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Η παρακαταθήκη που θέλει να αφήσει
Αναφερόμενη στο έργο της, δήλωσε πως επιθυμεί να αφήσει πίσω της καλύτερες φοιτητικές εστίες και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, η οποία προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, εστίαση, θεάματα και τουρισμό για νέους από 13 έως 30 ετών.
Μήνυμα στους φοιτητές: «Σεβασμός και συνεργασία»
Κλείνοντας, απηύθυνε μήνυμα στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, ζητώντας τους να σέβονται τον χώρο όπου ζουν και να συνεργάζονται με τη διοίκηση. «Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο περιβάλλον διαβίωσης, όπως αυτό που αξίζει σε κάθε νέο άνθρωπο».