Προχωρά η διαδικασία ελέγχου της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων των εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία αναμένεται ότι θα έχει δώσει την τελική έγκρισή της έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από τις αρχές της άνοιξης έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι που αφορούν την εξαγορά των τριών εταιριών του νέου ομίλου της Οlympic Αir από την Aegean, την ταυτόχρονη είσοδο της MIG με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Aegean, και την τελική συγχώνευση του πτητικού έργου της Aegean με την Οlympic Air.

Η έγκριση της συγχώνευσης από την ευρωπαϊκή αρχή αρκεί και δεν θα απαιτηθεί αντίστοιχη έγκριση από τις ελληνικές αρχές. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μια περίοδος μεγαλύτερη των έξι μηνών. Βέβαιο είναι ότι το κοινό δίκτυο της νέας εταιρείας θα λειτουργεί πλήρως από την θερινή περίοδο του 2011.

Η νέα εταιρεία θα διαθέτει περίπου 55 αεροσκάφη με το στόλο να αποτελείται από δύο είδη αεροπλάνων, Airbus 320/321 και Bombardier και θα δραστηριοποιηθεί σε προορισμούς μεσαίων αποστάσεων καλύπτοντας την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σε πρώτη φάση είναι σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο επέκτασης του δικτύου σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων αφού το σχήμα δεν θα διαθέτει αεροσκάφη για τέτοια δρομολόγια ενώ συνεργασίες θα καλύπτουν τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών τους προς του προορισμούς αυτούς.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η συγχωνευθείσα εταιρεία θα έχει μερίδιο αγοράς περίπου 25% στις πτήσεις εξωτερικού ενώ στο εσωτερικό θα έχει δεσπόζουσα θέση αφού ο ανταγωνισμός είναι μικρός (Athens Airways, Sky Express).

Πηγή: euro2day.gr