«Τα χειρότερα για την Ελλάδα τελείωσαν και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι πλέον», δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν ψηφισθεί όλοι οι νόμοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της για την εφαρμογή όλων των επί μέρους τμημάτων του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ «από το 2001 ως το 2009 η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους έχασε 31%. Αυτό είναι ένα τεράστιο μέγεθος.

Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα, μπορέσαμε μέχρι σήμερα να ανακτήσουμε το 75% αυτής της απώλειας. Και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απωλεσθείσας ανταγωνιστικότητας».

Κληθείς ο κ. Προβόπουλος να αναφερθεί στο γεγονός της μαζικής εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε πως «ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας εκείνης της περιόδου. Ως και τότε είχαμε χάσει καταθέσεις 87 δισ. Από τον Ιούνιο ως το τέλος του Δεκεμβρίου γύρισαν πίσω καταθέσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, εξηγώντας πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τα στρώματα».

Οι προοπτικές για να επιστρέψουν στην Ελλάδα χρήματα από το εξωτερικό, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, είναι αρκετά καλές, δεδομένου ότι και η ψυχολογία βελτιώνεται.

«Μπορώ να σας αναφέρω έναν αριθμό από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι έχει βελτιωθεί ο δείκτης εμπιστοσύνης», εξήγησε.

Ταυτόχρονα ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η συμμετοχή ιδιωτών στον τραπεζικό τομέα σε ποσοστό 10%, δεδομένου ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικές και θετικές. «Οι τράπεζες που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων μέχρι το τέλος Απριλίου, θα μπορέσουν να το καταφέρουν», διεμήνυσε για να συμπληρώσει πως «Θα υπάρξουν δυσκολίες δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να το δανειστούμε από την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας».

Ο διοικητής της ΤτΕ παραδέχθηκε πως «αυτή τη χρονιά περιμένουμε μια μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 4 – 4,5% και από αυτή την άποψη κάποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι τα πράγματα θα έχουν αρνητική κατεύθυνση».

Αλλά, υποστήριξε, δεδομένου ότι η ψυχολογία έχει βελτιωθεί, πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Τη χρονιά αυτή διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.