Οι μέτοχοι της μακροβιότερης τράπεζας όλου του πλανήτη, της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena ενέκριναν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της, που ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να λάβει κρατικό δανεισμό ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Η MPS αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι υπό την προηγούμενη διεύθυνσή της έκανε μυστικές συναλλαγές σε παράγωγα για να αποκρύψει ζημίες της το 2008 και το 2009. Ο πρώην πρόεδρός της Τζουσέπε Μούσαρι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών (ABI) μετά τις αποκαλύψεις.

«Ακόμα σήμερα δεν είναι εφικτό να δοθούν ακριβή επικαιροποιημένα στοιχεία», για τη ζημιά που προκάλεσαν οι μυστικές συναλλαγές με την αγοραπωλησία παραγώγων της MPS, είπε στους μετόχους ο πρόεδρός της, Αλεσάντρο Προφούμο. Η έρευνα για το θέμα δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του μηνός Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Φαμπρίτσιο Βιόλα, αποκάλυψε ότι η καθαρή ζημία της ενδέχεται να φτάσει «κοντά» στα 720 εκατ. ευρώ.