Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν μια «σημαντική ευκαιρία» να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο τελευταίος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, θεωρεί ότι τα τελευταία στοιχεία που παρείχε το παλαιστινιακό κίνημα «προώθησαν τη διαδικασία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαραίτητη βάση για την επίτευξη συμφωνίας», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει πως η συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες» καθώς μένει ακόμη «πολλή δουλειά να γίνει σε ορισμένα στάδια εφαρμογής».

Η Χαμάς έκανε μια αρκετά σημαντική προσαρμογή στη θέση της σχετικά με μια πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Είχαμε σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι παραμένουν εκκρεμή θέματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να κλείσει μέσα στο προσεχές διάστημα.

Και ένας ισραηλινός αξιωματούχος σχολίασε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι η απάντηση της Χαμάς περιελάμβανε μια «πολύ σημαντική εξέλιξη», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» για μια συμφωνία«Όσον αφορά εμάς, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία για τους ομήρους. Εξαρτάται από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Άλλος ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Πηγή: ΑΠΕ