Για πρώτη φορά μετά από την θητεία του Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα φιλοξενήσει έναν Εργατικό πρωθυπουργό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε μια σημαντική νίκη στις βρετανικές εκλογές, κατακτώντας μια άνετη επικράτηση στο νέο κοινοβούλιο σύμφωνα με το Exit Poll.

Η θητεία του Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί προβλέπεται να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Μοιραία λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι – μεταξύ αυτών οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ – αγωνιούν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Πηγή: ΑΠΕ