Στις κάλπες σπεύδουν σήμερα, Πέμπτη, οι Βρετανοί πολίτες. Ο Κέιρ Στράμερ και το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επιστρέψουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, τους οποίους αναμένεται να κερδίσουν με πολύ μεγάλη διαφορά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροαριστερό κόμμα του Στάρμερ είναι σε τροχιά συντριπτικής νίκης, και πως αρκετοί πολίτες απλώς επιθυμούν μια αλλαγή μετά από μια περίοδο εσωτερικών μαχών στους Συντηρητικούς, οι οποίοι μετρούν πέντε πρωθυπουργούς τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο Στάρμερ θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντά του έχοντας μια μακροσκελή λίστα υποχρεώσεων και θα κληθεί να βρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα της Βρετανίας χωρίς να έχει και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να τα αντιμετωπίσει, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Βρετανία» δήλωσε ο 61χρονος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αφότου ψήφισε.

Ικανοποιητική η συμμετοχή των πολιτών

Τα εκλογικά τμήματα ήταν 40.000 και άνοιξαν τις πόρτες τους 6 το πρωί. Η συμμετοχή των Βρετανών πολιτών θεωρείται ικανοποιητική, καθώς στις κάλπες προσήλθε το 67%. Το ποσοστό της συμμετοχής δεν αναμένεται να επηρεάσει με κάποιο τρόπο τις δημοσκοπήσεις. Το πιο πιθανό είναι να τις επιβεβαιώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βρετανία έχουν περάσει 100 χρόνια από την τελευταία φορά που στήθηκαν κάλπες μέσα στο καλοκαίρι και αυτό είναι κάτι που ενδέχεται να παίξει ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το πρώτα exit poll θα δημοσιοποιηθούν στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), μόλις κλείσουν οι κάλπες.