O Κιρ Στάρμερ γίνεται ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, με το Κόμμα των Εργατικών να βρίσκεται σε τροχιά μιας μαζικής νίκης στις βουλευτικές εκλογές, όπως έδειξαν το exit poll και οι επικαιροποιημένες προβλέψεις, που δείχνουν μία ιστορική ήττα για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα αναμένεται ότι θα κερδίσει 410 από τις 650 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο, ανατρέποντας δραστικά τις αριθμητικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια, όταν και κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική απόδοσή του από το 1935.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 170 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Στάρμερ: Οι ψηφοφόροι μίλησαν και είναι έτοιμοι για αλλαγή

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής του Εργατικού Κομμάτος, Κιρ Στάρμερ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του στις εκλογές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Holborn και το St Pancras, όπου επανεξελέγη με 18.884 ψήφους.

Ο Στάρμερ αρχικά ευχαρίστησε την οικογένεια του, όσους συμμετείχαν στην καταμέτρηση και τους συνυποψηφίους του τονίζοντας: «Οι άνθρωποι μίλησαν, είναι έτοιμοι για αλλαγή, είναι πλέον η σειρά μας να παραδώσουμε».

«Όλα ξεκινούν από εσάς» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Η αλλαγή ξεκινά με ανθρώπους που ενώνονται για να κάνουν τη ζωή καλύτερη».

Επίσης ο Στάρμερ υποσχέθηκε να εξυπηρετήσει κάθε άτομο στην εκλογική περιφέρειά του, ανεξαρτήτως εάν τον ψήφισαν ή όχι «Θα μιλήσω εξ ονόματός σας, θα σας υποστηρίξω και θα αγωνιστώ για τα δικαιώματά σας κάθε μέρα».

«Οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μιλήσει και είναι έτοιμοι για αλλαγή, για μια πολιτική της απόδοσης, μια επιστροφή στην πολιτική ως δημόσια υπηρεσία» συμπλήρωσε.

«Η αλλαγή ξεκινά εδώ, επειδή αυτή είναι η δημοκρατία σας, η κοινότητά σας και το μέλλον σας. Διαλέξατε και τώρα ήρθε η ώρα να παράγουμε έργο» είπε κλείνοντας ο Κιρ Στάρμερ.

Ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε τη βουλευτική έδρα του και συγχαίρει τον Κιρ Στάρμερ

Ρίσι Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κέρδισε τη βουλευτική έδρα του στη βόρεια Αγγλία, αναγνώρισε τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη βουλευτής ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

Νάιτζελ Φαράτζ

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Το πρώτο exit poll όταν έκλεισαν οι κάλπες προέβλεπε 13 έδρες για το Reform UK, αλλά η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. «Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα» του κινήματος «που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.

Ο Τζέρεμι Χαντ διατηρεί την κοινοβουλευτική έδρα του

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ διατηρεί την κοινοβουλευτική έδρα του στη νότια Αγγλία, αποκρούοντας μία δυναμική πρόκληση από το μικρότερο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Χαντ, ένας συντηρητικός βουλευτής που υπηρέτησε επίσης, ως υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια των 11 ετών που βρέθηκε στον πυρήνα της κυβέρνησης, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νύχτας των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς οι Συντηρητικοί έχασαν έδρες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συντηρητική Πένι Μόρντοντ έχασε τη βουλευτική έδρα της

Η Πένι Μόρντοντ που κάποτε θεωρούνταν μία πιθανή διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, έχασε την έδρα της στο Κοινοβούλιο, από έναν υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, νωρίς σήμερα το πρωί.

Πηγή: ΑΠΕ