Παρότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση, οι προβλέψεις φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι τελικά έχει εξασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN, η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε τρία γεγονότα: Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η επιτυχημένη έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους και το «πράσινο φως» του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων από την συνεχιζόμενη ύφεση έχει τελειώσει. Όμως, η συζητήσεις και η έντονη φημολογία για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και για επιστροφή στη δραχμή έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή, συγκριτικά με το τι είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ η κερδοσκοπία που βασίστηκε πάνω σε μια ελληνική έξοδο κορυφώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην Αριστερά, κατατάσσοντας την στην δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές.

Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στις περασμένες δυσοίωνες εκτιμήσεις της Citigroup, οι οικονομολόγοι της οποίας, τον περασμένο Ιούλιο, προέβλεπαν μία πιθανότητα μίας «Grexit» σε ποσοστό 90% εντός των επόμενων 12 ή 18 μηνών. Οι οικονομολόγοι της Citi έχουν μειώσει τώρα τις πιθανότητες στο 60% και προβλέπουν ότι η Ελλάδα είναι πιθανότερο να αποχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η Jacob Kirkegaard, στέλεχος του Ινστιτούτου Peterson, θεωρεί πάντως ότι η χώρα μας δεν θα είχε φύγει από τη ζώνη του ευρώ, έστω και αν, αντί της παρούσας, είχε εκλεγεί μια «λαϊκίστικη», όπως λέει, κυβέρνηση.

Τελικά, οι Έλληνες επέλεξαν τον Αντώνη Σαμαρά, έναν μετριοπαθή πολιτικό, ο οποίος συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Το CNN, επικαλούμενο εκτιμήσεις οικονομολόγων, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί πιθανότατα εκ νέου στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πριν από τις γερμανικές εκλογές.