Στην απόσυρση της εικόνας του παλαιστινιακής καταγωγής μοντέλου, Μπέλα Χαντίντ, προχώρησε η Adidas, η οποία απολογείται για την «ακούσια» υπενθύμιση των αιματηρών γεγονότων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την τελευταία της διαφήμιση, στην οποία έπαιρνε μέρος η Μπέλα Χαντίντ, φορώντας παπούτσια εμπνευσμένα από τη δεκαετία του ’70, για να τιμήσει την 52η επέτειο από τους Ολυμπιακούς του Μονάχου.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, 11 ισραηλινοί αθλητές και ένας γερμανός αστυνομικός σκοτώθηκαν από τρομοκρατική ενέργεια Παλαιστινίων. Η Adidas απολογήθηκε για τις ακούσιες όπως τις χαρακτήρισε, αναφορές στην τρομοκρατική επίθεση. «Γνωρίζουμε ότι έγινε σύνδεση μεταξύ των τραγικών ιστορικών γεγονότων – αν και ήταν εντελώς ακούσια – και απολογούμαστε για την αναστάτωση που προκλήθηκε», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Σαν αποτέλεσμα επανεξετάζουμε τη συνέχεια της καμπάνιας. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι μια δύναμη ενότητας ανά τον κόσμο και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα και την ισότητα σε ό,τι κάνουμε».

FILE – A member of the Arab Commando group which seized members of the Israeli Olympic Team at their quarters at the Olympic Village appearing with a hood over his face stands on the balcony of the building where the commandos held members of the Israeli team hostage in Munich, Sept. 5, 1972. The German government indicated Wednesday that it is willing to pay further compensation for the families of the Israeli athletes killed in an attack at the 1972 Munich Olympics following decades-long criticism from relatives over how Germany handled the attack and its aftermath. (AP Photo/Kurt Strumpf, File)

Η καμπάνια λανσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με φωτογραφίες του 27χρονου μοντέλου να χαμογελά και να κρατά λουλούδια, φορώντας τα κόκκινα και ροζ παπούτσια της εταιρείας. Η Μπέλα Χαντίντ έχει υπάρξει ανοιχτά υποστηρικτική ως προς τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων, έχοντας πάρει θέση υπέρ τους και στην περίπτωση του πολέμου που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους οι Ισραηλινοί από τις 7 Οκτώβρη του 2023.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ πήρε θέση με ανάρτηση στο twitter, η οποία ανέφερε: «Η Adidas πρόσφατα λανσάρισε μια νέα καμπάνια για τα παπούτσια της με αναφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Έντεκα Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του Μονάχου. Μαντέψτε ποια είναι το πρόσωπο της καμπάνιας; Η Μπέλα Χαντίντ, παλαιστινιακής καταγωγής μοντέλο που έχει ιστορικό διάδοσης αντισημιτισμού και προτροπής σε βία εναντίον Ισραηλινών και Εβραίων. Κάποιο σχόλιο;».

Η καμπάνια ήρθε μόλις δύο μήνες, αφότου η Χαντίντ εμφανίστηκε με φόρεμα εμπνευσμένο από την παλαιστινιακή κεφίγια στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ έγραψε στο Instagram της «Λευτεριά στην Παλαιστίνη για πάντα».