«Έξι είναι τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, με το πιο πρόσφατο να εντοπίζεται στην Ελασσόνα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εμφανίστηκε στην Καλαμπάκα της Περιφέρειας Τρικάλων στις 11 Ιουλίου. Άμα τη εμφανίσει ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, και στην εκπομπή «Update» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια ζωονόσος που πλήττει τα αιγοπρόβατα, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», τόνισε ο υφυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται. Ειδικότερα, η οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τα πεδία όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα έχει ακτίνα τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα. Συνεργεία της κτηνιατρικής υπηρεσίας άρχισαν να παίρνουν δείγματα από τις εκτροφές.

Ήδη ανακλήθηκαν άδειες των κτηνιάτρων του υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών, ενώ τη Δευτέρα περίπου 100 κτηνίατροι θα βρίσκονται στην περιφέρεια της Λάρισας.

Κτηνιατρικά συνεργεία λαμβάνουν δείγματα από τις εκτροφές στις περιοχές αυτές, ενώ τα 5 κρούσματα είναι εντός της ζώνης των τριών χιλιομέτρων από το πεδίο που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα.

«Αποζημίωση για τα ζώα που χάνονται»

«Σε όποιο κοπάδι βρεθεί έστω και ένα ζώο μολυσμένο, θανατώνεται το κοπάδι και ακολουθεί η υγειονομική ταφή των ζώων.

 Οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν για τα ζώα που χάνονται λόγω της νόσου», είπε ο κ. Κέλλας.

Τέλος, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση γάλακτος ή κρέατος μολυσμένων ζώων, καθώς το γάλα παστεριώνεται και το κρέας υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λουκάνικων. Οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήρεμοι όσον αφορά την ασφάλεια των γαλακτοκομικών και κρεατικών προϊόντων.