Η παραδοχή της Καγκελάριου της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ, πριν λίγο από τις Βρυξέλλες, πως «η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά», αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περιγραφή για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την ανεύρεση μιας συνεκτική λύσης εξόδου από την κρίση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν να αντιμετωπίζουν την κρίση εμπιστοσύνης υπό το πρίσμα της δρακόντειας εποπτείας και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, παραβλέποντας τις επιπτώσεις που έχει στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό οικοδόμημα η εξάτμιση δισεκατομμυρίων ευρώ από τις διαγραφές των ζημιών των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων, αλλά και την απόσυρση των διεθνών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου πως τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μελετήσουν ενδεχόμενες μη-εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά για την ουσία του πράγματος, ήτοι τα χρήματα που απαιτούνται, ούτε κουβέντα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έδωσε ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις, που θα ληφθούν, και το οποίο εκτείνεται έως τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος σημείωσε πως η αναχρηματοδότηση των τραπεζών θα παίξει ρόλο και στην Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως το μαξιλάρι ασφαλείας των 108 δισ. ευρώ θα απορροφήσει μέρος των ζημιών από το ελληνικό κούρεμα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, επιβεβαίωσε από την πλευρά της πως αναζητείται μια συνδυαστική λύση για το ελληνικό ζήτημα, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προστασία των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προσδιόρισε το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων, που θα πρέπει να βρουν οι τράπεζες, ούτε το τελικό εύρος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Για τον EFSF, είπε πως θα είναι το τελευταίο καταφύγιο για τις τράπεζες, χωρίς να αναφερθεί στον τρόπο χρηματοδότησης του, και αποσαφήνισε ότι η ΕΚΤ δεν συμπεριλαμβάνεται στα σενάρια που συζητούνται για το EFSF.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η καταστροφή, και απέδωσε τις ευθύνες για την κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα, «που δεν έχει σεβαστεί κανέναν κανόνα». Ο Σαρκοζί αποκάλυψε πως υπήρξε πρόοδος για το θέμα της Ελλάδας και παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο της Τετάρτης, όπου θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεως με το Γ. Παπανδρέου, για να αποκρυσταλλωθεί μια νέα κοινή δέσμη μέτρων.

Πηγή: 24h