Τον τρόπο με τον οποίο μια βακτηριακή λοίμωξη, μετατρέπεται σε σηπτικό σοκ, σαν αυτό από το οποίο κατέληξε η 39χρονη σεφ, άλλοτε διαγωνιζόμενη του Masterchef, Ντέμη Γεωργίου, περιέγραψε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Δημήτρης Κατσιάνος.
«Με πολύ σεβασμό και συγκίνηση αντιμετωπίζουμε τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων. Η λοίμωξη ως έννοια είναι μια φλεγμονή, μια αντίδραση του οργανισμού που οφείλεται σε κάποια αίτια, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα.
Η απορρύθμιση της λοίμωξης ονομάζεται σήψη. Αυτό σημαίνει ότι απειλείται η λειτουργία κάποιων οργάνων. Το επόμενο και χειρότερο στάδιο είναι η σηπτική καταπληξία, δηλαδή η κατάρρευση και η αδυναμία του καρδιαγγειακού συστήματος να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος στα όργανα και τους ιστούς».
Ερωτώμενος σχετικά με το πώς μπορεί να κολλήσει κανείς, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος ανέφερε: «Τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί συμβιώνουν με τον άνθρωπο. Ζούμε μαζί με τα μικρόβια, βρίσκονται πάνω μας, συμβιώνουμε. Σε πάρα πολλές κοιλότητες υπάρχουν και έχουν καλές και φυσιολογικές λειτουργίες. Το ζήτημα είναι πώς τα μικρόβια αλληλεπιδρούν με τις υποκείμενες συνθήκες και την υποκείμενη υγεία του ανθρώπου.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που αν το μικρόβιο περάσει πιο εσωτερικά στο σώμα και εκδηλώσει επιθετικότητα αυτό μπορεί να γίνει απειλητικό. Συμβαίνει σε ανοσοκατεσταλμένους, ηλικιωμένους, διαβητικούς ή σε κάποιες γενετικές ανωμαλίες αρκετά πιο σπάνιες.
Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα μέχρι 52%. Έχω δει στην ιατρική μου ζωή μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται ζωές. Μπορώ να πω, σκεφτείτε μια πολλαπλασιαστική αντίδραση ενός βακτηρίου που προκαλεί μια υπεραντίδραση του σώματος η οποία απελευθερώνει τοξίνες σε όλο το σώμα και αυτό ανεπαρκεί να αντιδράσει.
Σε κάθε περίπτωση που υποπτευόμαστε μια λοίμωξη θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε 48 ώρες καιρό να μας αξιολογήσει κάποιος γιατρός. Αν χειροτερεύει ο πυρετός, αν δεν κάμπτεται με αντιπυρετικά. Αν υπάρχει κάποια φλεγμονή, ένας πόνος στην κοιλιά, ένας πόνος στην ούρηση, όταν αυτά κλιμακώνονται πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό. Το μυστικό είναι η έγκαιρη διάγνωση και η επιθετική θεραπεία για να μην προλάβει να εξαπλωθεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα δημιουργούνται από τα βακτήρια».