Ο διεθνολόγος Ευάγγελος Βενέτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Νewsroom» του ERTNews, όπου αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τις προεδρικές εκλογές ,τονίζοντας ότι ότι αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο, θυμίζοντας ημέρες Νίξον. Παράλληλα ο διεθνολόγος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Πολιτικά είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει να αποσύρεται ο απερχόμενος πρόεδρος από την υποψηφιότητά του στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ», πρόσθεσε. Ενώ όπως είπε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το αίτημα των Ρεπουμπλικανών να ζητήσουν την άμεση απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρία των ΗΠΑ.

«Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι θυμίζει ημέρες του 1973 – 74, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε παραγκωνιστεί από την προεδρία λόγω του Γουότεργκέιτ και είχε μείνει ακέφαλη η Αμερική και τότε αλώνιζε ο σιωνιστής υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, με ολέθριες συνέπειες για το Κυπριακό» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βενέτης.

Αναφορικά με την Κάμαλα Χάρις, που πήρε το «χρίσμα» από τον Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής στην προεδρία των ΗΠΑ και λόγω της αναγνωρισιμότητάς της και λόγω του ότι είναι γυναίκα και αφροαμερικανή. «Όλα αυτά συντείνουν ότι η Κάμαλα Χάρις έχει τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι Δημοκρατικοί με την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα την προεκλογική για την προεδρία, ουσιαστικά έχουν δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο δεν μπορεί να ισοσκελιστεί και να αντιμετωπιστεί εύκολα τους επόμενους μήνες».

Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό

Ο γνωστός διεθνολόγος αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτημα, για το οποίο εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την επίλυσή του.

«Στο κυπριακό πρόβλημα η Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για αυτή τη στασιμότητα, διότι έχουν επαναπαυθεί στην έννοια του διεθνούς δικαίου, του δικαίου και στις πλάτες, θα λέγαμε των Αμερικανών και των συμμάχων της Δύσης στη Δύση» δήλωσε κ. Βενέτης. Ο ίδιος έκανε λόγο για τολμηρές κινήσεις που χρειάζονται όπως το να επανέλθει «στην ατζέντα το θέμα της ένωσης του ελληνικού τμήματος με την Ελλάδα» Κάτι, που όπως τόνισε «θα στείλει νέα δυναμική στις διπλωματικές κινήσεις και θα μας βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν από την μεγαλόνησο αλλά και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο EΡΤΝews ανέφερε ότι καταρχάς «στο Κυπριακό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως Ελλάδα, ως Κύπρος, ως Έλληνες, να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας συλλογικά για το τι έχουμε πράξει αυτόν τον μισό αιώνα απόλυτης στασιμότητας στο Κυπριακό ζήτημα» .

Αναφορικά με την κινητικότητα που διαφαίνεται στο Κυπριακό ο κ. Βενέτης δήλωσε απαισιόδοξος καθώς όπως είπε «κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια». Συνεχίζοντας την αυτοκριτική δήλωσε ότι «θυμόμαστε στην Ελλάδα το Κυπριακό ζήτημα μόνο στις μαύρες επετείους του πρώτου και δεύτερου Αττίλα». Εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν έχουμε ένα όραμα, ένα αφήγημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική για το τι πρέπει να γίνει».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Μάκη Προβατά τόνισε ότι η κινητικότητα που αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν δικαιολογείται από το γεωπολιτικό ισοζύγιο ισχύος που δεν έχει αλλάξει και είναι αυτό που έχει φέρει ουσιαστικά το Κυπριακό σε αυτή τη στασιμότητα.

«Δεν υπάρχει επί της ουσίας προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αυτή τη στιγμή, όσο κι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν κάνοντας κινήσεις επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απάντησε ότι «το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα ζήτημα πολυμερές. Δεν είναι ένα μόνο ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο κ. Βενέτης υποστήριξε ότι «το Κυπριακό συνδέεται άμεσα με το παλαιστινιακό ζήτημα» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε το ρόλο του Ισραήλ στη διχοτόμηση της Κύπρου.

«Η ενεργειακή σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ, ο αγωγός East Med, ο οποίος έχει γίνει πλέον φάντασμα όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, πολλώ δε μάλλον του Ισραήλ, που κοιτάει τα δικά του συμφέροντα σε αυτή την τριμερή συνεργασία. Το Ισραήλ προσπαθεί να πάρει αυτά που θέλει το ίδιο και καλά κάνει για τα συμφέροντά του», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναθέσει το θέμα της Κύπρου σε μια άλλη βάση. «Μετά την τουρκική εισβολή, το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Κύπρου νομικά έγινε έωλο. Για ποιο λόγο τα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής και του αδιεξόδου στο Κυπριακό, εμείς στην Ελλάδα έχουμε σταματήσει να μιλάμε για ένωση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου;» διερωτήθηκε ο κ. Βενέτης.

Πρόσθεσε δε ότι «το λεγόμενο τραύμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων., Λόγω του πραξικοπήματος Σαμψών από τη χούντα του Ιωαννίδη δεν αρκεί για να δικαιολογήσει αυτή τη σιωπή στην ελληνική πλευρά για το ότι δεν μιλάμε πια για Ένωση».

Κατέληξε μάλιστα με την εκτίμηση ότι «το Κυπριακό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο αυτή τη στιγμή, διότι το έχει αποδείξει η ιστορία αυτό. Θα πρέπει λοιπόν η Ελλάδα και η Κύπρος να ριζοσπαστικοποιήσει το δόγμα τους στην εξωτερική πολιτική και να επαναφέρει στην ατζέντα το θέμα της ένωσης του ελληνικού τμήματος με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Αυτό θα στείλει νέα δυναμική στις διπλωματικές και θα μας βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει».

Πηγή: ΑΠΕ