Η θητεία της Καμάλα Χάρις στην εισαγγελία ενδέχεται να βγάλει τα πιο… άγρια ένστικτα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όταν δέχεται κριτική, αντιδρά -τουλάχιστον- έντονα έως και άκομψα, όπως σημειώνει δημοσίευμα των New York Times.

Ο μεγιστάνας και η ομάδα του προετοιμάζονταν εδώ και δύο χρόνια για να νικήσουν τον Τζο Μπάιντεν, έναν δηλαδή ηλικιωμένο λευκό άνδρα, εμφανώς αδύναμο, ο οποίος δύσκολα θα άντεχε άλλη μια τετραετή θητεία -και το ίδιο πιστεύουν και οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τώρα όμως έχει να αντιμετωπίσει έναν τελείως διαφορετικό αντίπαλο: Μια μαύρη γυναίκα, σχεδόν 20 χρόνια νεότερή του.

Όπως διαρρέεται από συμμάχους της υποψήφιας προέδρου, η εκστρατεία της θα είναι βασισμένη στο μοτίβο «εισαγγελέας εναντίον κακοποιού», προκειμένου να τονιστεί η εμπειρία της στο δικαστικό σώμα και το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί ουκ ολίγες φορές ενώπιον δικαστηρίου και έχει καταδικαστεί για 34 κακουργήματα.

Η προσέγγιση «εισαγγελέας εναντίον κακοποιού» μπορεί να προσελκύσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους που είχαν αγανακτήσει τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Μπάιντεν. Μπορεί επίσης να ωθήσει τον Τραμπ, να… θυμηθεί τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει εναντίον άλλων μαύρων γυναικών εισαγγελέων, όπως η Letitia James στη Νέα Υόρκη και η Fani Willis στη Τζόρτζια, τις οποίες, όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό δημοσίευμα, έχει αποκαλέσει «ρατσίστριες» και έχει προσβάλλει με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Ήδη τη Δευτέρα, η Κάμαλα Χάρις, επικαλέστηκε το παρελθόν της ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας.

«Σε αυτούς τους ρόλους είδα κακοποιούς όλων των ειδών: Θηρευτές που κακοποιούσαν γυναίκες, απατεώνες που έκλεβαν ή παραβίαζαν τους κανόνες για το δικό τους όφελος. Γι’ αυτό ακούστε με όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, δεν έχει ακόμα «ξεδιπλώσει« τη γνωστή σκληρή ρητορική του, που βάζει στο στόχαστρο το φύλο και τη φυλή αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Η «σκύλα» Μέρκελ και τα πρώτα «βέλη» εναντίον της Κάμαλα Χάρις

Ο Τραμπ συνηθίζει να επιτίθεται σε γυναίκες αντιπάλους και επικριτές του, περιγράφοντάς τις ως διανοητικά ασταθείς. Αποκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «σκύλα», σύμφωνα με το βιβλίο «I Alone Can Fix It» των δημοσιογράφων της Washington Post Carol Leonnig και Philip Rucker.

Δημόσια, ο Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει «κακιά», «τρελή» και «ασεβή», έχει κοροϊδέψει το γέλιο της, προφέρει λάθος το όνομά της επίτηδες και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δεν έχει συνταγματικά το δικαίωμα να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social το απόγευμα της Δευτέρας, ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι προσπαθούν «να μετατρέψουν την “χαζή” Καμάλα Χάρις από μια εντελώς αποτυχημένη και ασήμαντη αντιπρόεδρο σε μελλοντική “σπουδαία” πρόεδρο. Όχι, δεν λειτουργεί έτσι!».

Η προσοχή που συγκεντρώνει η Κάμαλα Χάρις από τα ΜΜΕ φαίνεται ότι πνίγει τον Τραμπ. «Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να υπερβάλει εαυτόν στις επιθέσεις εναντίον της», δήλωσε η Λόρεν Λίντερ, ιδρύτρια του «All In Together» και υπέρμαχος της προώθησης των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική. «Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγική επιλογή εκ μέρους του, είναι ενστικτώδης αντίδραση» προσέθεσε.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις του στη Χίλαρι Κλίντον δεν του κόστισαν τη νίκη στην προεδρική κούρσα του 2016. Και παρά την ευρέως επικριθείσα συμπεριφορά του κατά το τελευταίο έτος της θητείας του εν μέσω της πανδημίας του κορονoϊού και της οργής που προκάλεσαν οι δολοφονίες άοπλων μαύρων ανδρών από αστυνομικούς, έχασε με περίπου 40.000 ψήφους σε τρεις πολιτείες-μαχίες που έκριναν την κούρσα.

Ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της φετινής αναμέτρησης εξακολουθούν να ευνοούν τον Τραμπ, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι βλέπουν ενθουσιασμό στη βάση του κόμματος για τον υποψήφιό τους.

Η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος του Τραμπ, χαρακτήρισε την Κάμαλα Χάρις «εξίσου ανίκανη με τον Τζο Μπάιντεν και ακόμη πιο φιλελεύθερη. Η Καμάλα όχι μόνο πρέπει να υπερασπιστεί την υποστήριξή της στην αποτυχημένη ατζέντα του Τζο Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις για το δικό της αρνητικό ρεκόρ στην Καλιφόρνια».

Η αλλαγή του προεδρικού υποψηφίου ενός μεγάλου κόμματος τόσο αργά στην κούρσα είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Δεν είναι σαφές αν η Κάμαλα Χάρις μπορεί να ξεπεράσει τον Μπάιντεν στις πολιτείες του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουισκόνσιν που είναι «κλειδί» για την πορεία των Δημοκρατικών προς τον Λευκό Οίκο.

Το «πλήγμα» που μπορεί να επιφέρει η Κάμαλα Χάρις στον Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις ίσως είναι σε θέση να κερδίσει πίσω έναν σημαντικό αριθμό μαύρων ψηφοφόρων που είτε είχαν απομακρυνθεί από τους Δημοκρατικούς είτε είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ, καθώς και να αναζωογονήσει τη βάση του κόμματος. Θα μπορούσε επίσης να διευρύνει το ήδη έκδηλο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων απέναντι στον Τραμπ. Και έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά στη συγκέντρωση χρημάτων, την οποία ο Μπάιντεν είδε να καταρρέει μετά το ντιμπέιτ.

Η ομάδα του Τραμπ έχει κάνει μια προσπάθεια να κερδίσει τους μαύρους και τους λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους χωρίς πτυχίο κολεγίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νεότεροι μαύροι άνδρες, ειδικότερα, ήταν πιο δεκτικοί στον Τραμπ από ό,τι ήταν σε οποιονδήποτε ρεπουμπλικάνο υποψήφιο στη σύγχρονη ιστορία. Όμως αυτό μπορεί να διαταραχθεί από την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.

Η δωρεά του Τραμπ στη Χάρις

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει μια δωρεά στην εκστρατεία επανεκλογής της Κάμαλα Χάρις όταν εκείνη ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, συνεισφέροντας 5.000 δολάρια το 2011 και 1.000 δολάρια το 2013. Εκείνη την εποχή, ο Τραμπ αντιμετώπιζε μια πιθανή ομαδική αγωγή στην πολιτεία από ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι τα κερδοσκοπικά επιχειρηματικά μαθήματα του Trump University τους εξαπάτησαν.

Έκτοτε, ο κ. Τραμπ της επιτέθηκε άγρια, ιδίως όταν έγινε υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν το 2020.

«Ξέρετε, θέλω κι εγώ να δω την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, αλλά δεν θέλω να δω μια γυναίκα πρόεδρο να μπαίνει σε αυτή τη θέση με τον τρόπο που θα το έκανε αυτή – και δεν είναι ικανή», δήλωσε ο Τραμπ τον Αύγουστο του 2020 για την Κάμαλα Χάρις.

Ένα μήνα αργότερα, δήλωσε: «Ο κόσμος δεν την συμπαθεί. Σε κανέναν δεν αρέσει. Δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει. Αυτό θα ήταν προσβολή για τη χώρα μας».

Ο Τραμπ του σήμερα πάντως, επέμεινε ότι δεν τον απασχολεί η αλλαγή στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών και ότι ανυπομονεί για την επερχόμενη κούρσα. Αλλά οι πράξεις του άλλα λένε. Την Κυριακή φάνηκε να προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του δεύτερου ντιμπέιτ. Στο Truth Social, ανάρτησε ότι το ντιμπέιτ θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Fox News, ένα κανάλι στο οποίο λαμβάνει ευνοϊκή κάλυψη, και όχι στο συμφωνημένο ABC.