«Μέσα από την κρίση σίγουρα θα προκύψουν ευκαιρίες, οι οποίες, σε συνδυασμό και με την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου των επενδυτικών διαδικασιών, που επιχειρείται, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της χώρας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε σημερινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία στελεχών της ιαπωνικής τράπεζας διεθνούς συνεργασίας (JBIC).

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν στα γραφεία της ΟΚΕ ο κ. Πολυζωγόπουλος, οι αντιπρόεδροι, Ηλίας Ηλιόπουλος και Παναγιώτης Πεβερέτος, καθώς και το μέλος της Ολομέλειας, Δημήτρης Καψιμάλης.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν να ενημερωθούν για την οικονομική κατάσταση, τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, καθώς και για τις προοπτικές, που παρουσιάζονται για κερδοφόρες επενδύσεις στη χώρα.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στους παράγοντες, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία και επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε την καθυστέρηση στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα συνέβαλαν στην ανάπτυξή της, εάν είχαν πραγματοποιηθεί στο χρόνο τους.

«Σήμερα, η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ. Το 2012, θα υπάρξει μία ανοδική πορεία και οι πρώτες καλές ενδείξεις έρχονται από την αύξηση του τουρισμού και των εξαγωγών. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί τομείς με προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα, οι οποίοι αφορούν τον ενεργειακό τομέα, την τουριστική κατοικία και την παροχή υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Από την πλευρά τους, οι αντιπρόεδροι της ΟΚΕ αναφέρθηκαν στο δημόσιο τομέα, καθώς και στον αγροτικό τομέα, ενώ ενημέρωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας για την υφιστάμενη σημερινή κατάσταση σε αυτούς τους τομείς.

Ειδικότερα, ο κ. Καψιμάλης αναφέρθηκε στις «κρυφές» ευκαιρίες επενδύσεων στο real estate στην Ελλάδα και στις υποδομές. Ανέφερε δε ότι το νέο απλοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο θα διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από την ΟΚΕ ο εντεταλμένος γενικός γραμματέας, Απόστολος Ξυράφης, η επιστημονική σύμβουλος, Δρ. Αφροδίτη Μακρυγιάννη και η υπεύθυνη διεθνών και δημοσίων σχέσεων, Δρ. Μάρθα Θεοδώρου.