Ημέρες που θυμίζουν το βιβλίο «Φαρενάιτ 451» (Fahrenheit 451) του Ρέι Μπράντμπερι ζει εδώ και μερικά 24ωρα το Αφγανιστάν. Όπως το διάσημο μυθιστόρημα αναφέρεται σε μια δυστοπική εποχή στο μέλλον όπου τα βιβλία είναι απαγορευμένα, με ομάδες πυροσβεστών να μπαίνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν βιβλιοθήκες και να τα καίνε (ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στην θερμοκρασία της κλίμακας Φαρενάιτ που φλέγεται το χαρτί), έτσι και στην χώρα, η οποία πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, η μουσική απαγορεύεται πλέον ρητώς και απαρεγκλίτως.
Ήδη από την περασμένη Δευτέρα το πρωί, ένοπλοι Ταλιμπάν φυλάσσουν το πλέον κλειστό άπαξ και δια παντός Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής, ενώ σε ορισμένες περιοχές του κράτους διέταξαν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να σταματήσουν να παίζουν μουσική.
Αναφέρθηκαν επίσης ολικές απαγορεύσεις μουσικής στη νότια Ζαμπούλ και την επαρχία Κανταχάρ, στην καρδιά των Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε στους «New York Times», ότι «η μουσική για το κοινό απαγορεύεται από το Ισλάμ».
Ένα άμουσο μέλλον περιμένει το Αφγανιστάν και αυτό, όπως είναι φυσικό, δυσαρεστεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, από επαγγελματίες μουσικούς ντόπιας μουσικής μέχρι απλούς οργανοπαίκτες του δρόμου που έβγαζαν τα προς το ζην παίζοντας μουσική στην οδό Καραμπάτ, την ιστορική γειτονιά της Καμπούλ, όπου διοργανώνονται αυτοσχέδιες συναυλίες στις κεντρικές οδούς.
Όπως αναφέρει ο Guardian, χιλιάδες μουσικοί έχουν πάρει τα όργανά τους στο σπίτι ή τα έχουν κρύψει σε καταστήματα, με τον φόβο ότι θα συλληφθούν και (ίσως) μαστιγωθούν ή αποκεφαλιστούν υπό την δαμόκλειο σπάθη της σαρία, του ισλαμικού νόμου που κυριαρχεί σε όλη την χώρα.
Ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος: ο διάσημος τραγουδιστής Αριάν Καν βρήκε κατεστραμμένο το πιάνο και τα τύμπανα του στο σπίτι του στην Καμπούλ ενώ ο λαϊκός μουσικός Φαουάντ Ανταραμπί δολοφονήθηκε προ ημερών βάναυσα μέσα στο εξοχικό του σπίτι.
«Η μουσική τρέφει την ψυχή μας. Δεν θέλουμε να ζήσουμε άλλο εδώ χωρίς αυτή», λένε όλοι με ένα στόμα και μια φωνή. «Ανησυχώ για την ασφάλεια των μουσικών και των καθηγητών, ανησυχώ για τη μουσική εκπαίδευση και τη μουσική στο Αφγανιστάν, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ανακούφιση που δεν έχει γίνει κάτι εναντίον του σχολείου και της κοινότητάς του μέχρι τώρα», λέει ο εθνομουσικολόγος και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μουσικής, Αχμάντ Σαρμάστ.
«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι το Αφγανιστάν θα επιστρέψει ξανά σε αυτή την εποχή»
Παρόμοια ήταν και η τύχη της γυναικείας ορχήστρας Zohra που πήρε το όνομά της από την περσική θεά της μουσικής και αποτελείτο κυρίως από γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μεταξύ 13 και 20 ετών – όλα τους προερχόμενα από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ.
Η ορχήστρα, που δημιουργήθηκε το 2014, συνδυάζει την ντόπια αφγανική μουσική με δυτικούς ήχους και είχε δώσει σπουδαίες συναυλίες, από την Όπερα του Σίδνεϊ έως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, έριξε αυλαία, με τους Ταλιμπάν να φυλάνε την είσοδο στο κτίριο που γίνονταν οι πρόβες των μουσικών.
«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι το Αφγανιστάν θα επιστρέψει ξανά σε αυτή την εποχή», δήλωσε ο Σαρμάστ, προσθέτοντας ότι «η ορχήστρα αντιπροσώπευε την ελευθερία και την γυναικεία ενδυνάμωση στο Αφγανιστάν» και τα μέλη της χρησίμευαν ως «πολιτιστικοί διπλωμάτες».
Οι Ταλιμπάν που αγάπησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Όλως παραδόξως, το Διαδίκτυο είχε την ακριβώς αντίθετη τύχη από την μουσική. Και αυτό γιατί, ενώ μία από τις πρώτες ενέργειες των Ταλιμπάν όταν βρέθηκαν στην εξουσία την περίοδο 1996-2001, ήταν η καθολική στέρηση πρόσβασης στο Διαδίκτυο, πλέον αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου… τεχνολογοφοβικοί.
Αντιθέτως, κατανόησαν ότι ο κυβερνοχώρος είναι ένα ακόμα πεδίο μάχης που πρέπει να κερδίσουν και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό εργαλείο προπαγάνδας. Δια του λόγου το αληθές, τον τελευταίο καιρό, μέχρι την επιστροφή τους στην εξουσία, χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το Twitter προκειμένου να προβάλουν μια εικόνα μετριοπάθειας και ισχύος του κινήματός τους και ταυτόχρονα να αναδείξουν ότι οι αμερικανοί εισβολείς και οι αφγανοί συνεργάτες τους είναι αυτοί που θα έπρεπε να εγκαλούνται για την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα.
Σε μια άκρως πανούργα κίνηση, οι Ταλιμπάν, αντί να προσπαθήσουν μάταια να κλείσουν το Διαδίκτυο, το κατέκλυσαν με τα δικά τους μηνύματα, τα οποία μάλιστα είναι μεταφρασμένα και στα αγγλικά! Και φυσικά αναγνωρίζουν ότι αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος όπου ανοίγεται… πεδίο δόξης λαμπρόν προκειμένου να χύσουν την αντιδυτική τους προπαγάνδα, αυτός είναι, αξιωματικά και νομοτελειακά, το ίντερνετ.
Ποιος είπε ότι οι οπισθοδρομικοί Ταλιμπάν δεν γίνεται να είναι έξυπνοι;