Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα PDF, πειράζουμε μια φωτογραφία στο Photoshop ή πάμε να τυπώσουμε ένα αρχείο με περίτεχνες γραμματοσειρές, ευχαριστούμε εν αγνοία μας τον Geschke.
Αυτός και ο επίσης αξιομνημόνευτος συνεργάτης του John Warnock βρήκαν το 1980 έναν νέο τρόπο για να στέλνουμε ψηφιακά έγγραφα στον εκτυπωτή, ιδρύοντας στην πορεία και μια εταιρία. Η εταιρία είναι σήμερα κολοσσός και την ξέρουμε όλοι, είναι η Adobe.
Ο Charles Geschke, συνιδρυτής της Adobe και συνδημιουργός του PDF, έφυγε από τη ζωή στις 16 Απριλίου 2021, σε ηλικία 81 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, όπως αποκάλυψε η σύζυγός του, Nancy. Άφησε πίσω του 3 παιδιά και 7 εγγόνια. Και τη Nan φυσικά, όπως την έλεγε, τη σύζυγό του εδώ και 56 χρόνια.
Ο Chuck, όπως ήταν ευρύτερα γνωστός στη βιομηχανία της τεχνολογίας, ανάγκασε όλη τη Silicon Valley να τον αποχαιρετίσει.
«Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια για όλη την κοινότητα της Adobe και την τεχνολογική βιομηχανία, της οποίας υπήρξε οδηγός και ήρωας για δεκαετίες», έγραψε ο CEO της Adobe, Shantanu Narayen, στο email που έστειλε στους υπαλλήλους του.
«Ως συνιδρυτές της Adobe, ο Chuck και ο John Warnock ανέπτυξαν πρωτοποριακό λογισμικό που έφερε την επανάσταση στο πώς δημιουργούν και επικοινωνούν οι άνθρωποι. Ο Chuck ενστάλαξε μια αδιάκοπη ορμή για καινοτομία στην εταιρία, καταλήγοντας σε κάποιες από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις σε όρους λογισμικού, μεταξύ αυτών τα πανταχού παρόντα PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro και Photoshop», συνέχισε το αφεντικό της Adobe.
«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα είχα κάποιον καλύτερο, πιο αρεστό ή πιο ικανό επιχειρηματικό συνεργάτη», δήλωσε και ο Warnock, «το να μην έχουμε τον Chuck στις ζωές μας, αυτό θα αφήσει μια τεράστια τρύπα, και όσοι τον ήξεραν θα συμφωνήσουν».
Πέρα από την ανεπανάληπτη δουλειά του στην τεχνολογία, ο Chuck ήταν γνωστός και για κάτι ακόμα: την απαγωγή του!
Ποιος ήταν ο πιονέρος της Silicon Valley
Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1939 στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο Charles Matthew Geschke σπούδασε κλασική φιλολογία, παίρνοντας το πτυχίο του το 1962. Την επόμενη χρονιά ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στα μαθηματικά και δίδαξε την επιστήμη για 5 χρόνια σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Το 1972 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην πληροφορική στο Carnegie Mellon University του Πίτσμπουργκ, με επιβλέποντα μάλιστα τον μεγάλο οραματιστή της πληροφορικής, τον ίδιο τον William Wulf, έναν από τους πιονέρους στον προγραμματισμό.
Ο δρ Geschke πια δεν συνέχισε την ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά πήγε να δουλέψει στο μεγάλο φυτώριο της τεχνολογικής βιομηχανίας, στο Xerox Palo Alto Research Center. Εκεί, στο φημισμένο PARC, έκανε και τη γνωριμία που θα άλλαζε τη ζωή του, αλλά και τον κόσμο λίγο πολύ, η καλή μοίρα έφερε κοντά τους Geschke και Warnock.
Ο Geschke προσέλαβε τον Warnock για να αναπτύξουν μια νέα γλώσσα προγραμματισμού για εκτυπωτικές διαδικασίες. Interpress την είπαν και ήταν ό,τι πιο πρωτοποριακό κυκλοφορούσε στον κλάδο, η διοίκηση της Xerox δεν πείστηκε ωστόσο για την αξία της.
Κι έτσι το δίδυμο εγκατέλειψε τη Xerox για να αφιερωθεί στην περιπέτεια του επιχειρείν. Ίδρυσαν το 1982 μια δική τους εταιρία, Adobe την είπαν, με έδρα το γκαράζ του Warnock, για να ρίξουν στην αγορά το καινοτόμο προϊόν τους που δεν ήθελε η Xerox.
Το Adobe PostScript ήταν μια γλώσσα προγραμματισμού που άλλαξε ολότελα τον κλάδο της εκτύπωσης.
Ο Geschke λειτούργησε ως COO της Adobe από τον Δεκέμβριο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1994, κρατώντας τη θέση του προέδρου από τον Απρίλιο του 1989 ως τον Απρίλιο του 2000, όταν και αποφάσισε να βγει στη σύνταξη.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Adobe, από κοινού με τον ισόβιο συνεργάτη του, διετέλεσε μεταξύ Σεπτεμβρίου 1997 και Ιανουαρίου 2017, ενώ ως και τον Απρίλιο του 2020 ήταν ενεργό μέλος του Δ.Σ.
Στιγμές και σταθμοί μιας αδιανόητης καριέρας
Ο Chuck Geschke ανέπτυξε με τον Warnock το 1980 έναν πρωτοποριακό τότε αλλά καθιερωμένο σήμερα τρόπο δημιουργίας, διαμοιρασμού και εκτύπωσης ψηφιακών αρχείων στα πρώτα χρόνια των υπολογιστών προσωπικής χρήσης.
Ο χρήστης μπορούσε δηλαδή να φτιάξει ένα έγγραφο και να δει για πρώτη φορά στην οθόνη του πώς ακριβώς θα τυπωνόταν στο χαρτί. Ήταν η καινοτομία που γέννησε ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο, αυτόν της γραφιστικής.
Τα αφεντικά όμως των Geschke και Warnock στο ερευνητικό εργαστήριο της Xerox θεώρησαν την τεχνολογία πολύ πρόωρη για την κατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τους είπαν πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια εφταετία για να βγει το προϊόν στην αγορά.
Οι δύο ερευνητές θεώρησαν πως θα χανόταν η μεγάλη ευκαιρία αν περίμεναν. Παραιτήθηκαν και ίδρυσαν στο γκαράζ του Warnock την Adobe. Adobe λέγανε το ρεματάκι πίσω από το σπίτι του Warnock.
Για την παραίτησή του, ο Chuck δήλωσε κάποια στιγμή: «Θεέ μου, θα γεράσω και θα ασπρίσω κάνοντας πραγματικά καινοτόμα και υπέροχα πράγματα, τα οποία μπορεί να μη βγουν ποτέ έξω στον κόσμο. Κι έτσι μόνο εγώ θα ξέρω γι’ αυτά. Ένας μηχανικός όμως δεν ζει έτσι».
Το Adobe PostScript ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του Interpress και ένας από τους πρώτους που το είδε ήταν ο Στιβ Τζομπς. Ο συνιδρυτής της Apple επισκέφτηκε το 1983 το γραφειάκι των δύο συνεργατών στο Mountain View της Καλιφόρνια, θαμπώθηκε από το προϊόν και προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Adobe.
Οι δρ Geschke και δρ Warnock αρνήθηκαν, ο Τζομπς δεν καταλάβαινε ωστόσο από όχι. Ως τα τέλη της χρονιάς, η Apple ενσωμάτωσε στο ολοκαίνουριο Macintosh το PostScript. Την επόμενη χρονιά (1985), ο Τζομπς παρουσίασε στον κόσμο και τον εκτυπωτή του, LaserWriter, που διέθετε επίσης την τεχνολογία της Adobe.
Ο χρήστης μπορούσε να τυπώνει πια ό,τι ήθελε στον εκτυπωτή του, χωρίς τη βοήθεια του επαγγελματία. Ήταν από τις πρώτες μεγάλες επαναστάσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών που έμπαιναν στα σπίτια του κόσμου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Adobe των δύο συνεργατών παρουσίασε πολλά ακόμα εργαλεία για τη δημιουργία και την εκτύπωση εγγράφων, αλλά και προγράμματα ψηφιακών γραφικών και επεξεργασίας εικόνας.
Κάποια από αυτά, όπως τα Acrobat, Illustrator, InDesign, Photoshop and Premiere, ήταν και παραμένουν τα γνωστότερα ονόματα στις κατηγορίες τους. Αν και η πλέον σημαντική συνεισφορά των Geschke και Warnock ήρθε το 1993, ως άλλη μια παραλλαγή του PostScript για τη νέα εποχή του ίντερνετ.
Portable Document Format την είπαν, το γνωστό σε όλους PDF, που παραμένει ένας από τους βασικότερους τρόπους να στέλνεις και να τυπώνεις έγγραφα από κάθε υπολογιστή μέσω ίντερνετ.
Ο Geschke είχε πάντα τον τρόπο να προβλέπει τις εξελίξεις, «σαν να κρυφοκοιτούσε από τη γωνία», όπως παρατήρησε εύστοχα ο σημερινός γενικός διευθυντής της Adobe, Shantanu Narayen, «ο πολιτισμός ήταν πάντα το γραπτό υλικό. Οι Chuck και John το έφεραν στη σύγχρονη εποχή».
Ο άνθρωπος που δεν άκουσε τον μπαμπά του
Η μητέρα του Geschke, Sophia, εργαζόταν στα δικαστήρια του Κλίβελαντ και ο πατέρας του, Matthew, ήταν λιθογράφος. Ο Matthew πέρασε όλη του τη ζωή σε τυπογραφεία και πιεστήρια και είχε μόνο μία συμβουλή να δώσει στον γιο του: να αποφεύγει τόσο τον κλάδο της εκτύπωσης όσο και τα χρηματιστήρια.
Και ο Chuck ακολούθησε τη συμβουλή του για ένα διάστημα. Η δική του στιγμή ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν δίδασκε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο και συμβούλευσε κάποια στιγμή έναν κακό φοιτητή του να τα παρατήσει.
Ο φοιτητής τον άκουσε και επέστρεψε την επόμενη χρονιά για να τον ευχαριστήσει. «Το καλύτερο πράγμα που έκανες για μένα ήταν να με διώξεις από το πανεπιστήμιο», είπε στον καθηγητή Geschke. Ο τύπος είχε βρει μια καλοπληρωμένη δουλειά πουλώντας τους υπολογιστές της General Electric.
Ήταν αυτός που έβαλε το μικρόβιο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον Geschke, μαθαίνοντάς τον πώς να γράφει προγράμματα για τους ογκώδεις υπολογιστές του καιρού. Ένα από τα πρώτα προγράμματα που έγραψε ποτέ ο Chuck ήταν ένας τρόπος να τυπώνει φακέλους. Η κόρη του είχε γενέθλια και ήθελε να στείλει τις προσκλήσεις στους συμμαθητές της.
Εντυπωσιασμένος από όλα αυτά, είπε να κάνει διδακτορικό στο νεοσύστατο τμήμα πληροφορικής στο Carnegie Mellon University του Πίτσμπουργκ, μια από τις πρώτες πανεπιστημιακές σχολές των ΗΠΑ για τους υπολογιστές.
Το 1972 μπήκε στο Xerox PARC και πέντε χρόνια αργότερα έγινε διευθυντής του νεόκοπου τμήματος «απεικονιστικές επιστήμες». Και για να στελεχώσει το τμήμα, προσέλαβε τον δρα Warnock και ανέπτυξαν μαζί μια νέα γλώσσα που επέτρεπε στον υπολογιστή να φτιάχνει αρχεία για τον εκτυπωτή.
Η Adobe μπήκε στο χρηματιστήριο έναν χρόνο μετά τη συνεργασία της με την Apple στον LaserWriter. Παρά τις συμβουλές του μπαμπά του, ο Geschke είχε ασχοληθεί και με τα δύο πράγματα που του είπε να αποφύγει!
Κάποια στιγμή ο Geschke ο πρεσβύτερος πήρε τον μεγεθυντικό φακό του και άρχισε να παρατηρεί ένα έγγραφο που τυπωνόταν με τη βοήθεια του PostScript του γιου του. Έπειτα από προσεκτική παρατήρηση, γύρισε και είπε στον Chuck ότι η ποιότητα «είναι αρκετά καλή για ποιοτική εκτύπωση» (το θυμήθηκε η σύζυγός του, Nan, σε συνέντευξή της).
Ο Chuck έκανε μάλλον καλά που παράκουσε τον μπαμπά του, σήμερα η Adobe είναι κολοσσός στο λογισμικό, έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 245 δισ. δολάρια!
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε το 2009 τους δύο πιονέρους της τεχνολογίας με το σπουδαίο Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Παρά το γεγονός ότι ο Geschke έφτιαξε με τη δουλειά του μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, ο ίδιος δεν είδε ποτέ τον εαυτό του επιχειρηματία.
Του άρεσε να λέει ότι δεν είχε σπουδάσει οικονομικά, ενώ είχε διαβάσει μόλις ένα τέτοιο βιβλίο στη ζωή του! Μηχανικός υπολογιστών δήλωνε, αν και όλοι γνώριζαν ποιος ακριβώς ήταν.
«Οι μηχανικοί ονειρεύονται να φτιάξουν κάτι που θα χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι», είπε σε εκδήλωση του Computer History Museum το 2017, «δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι μηχανικοί έχουν το χρήμα στο μυαλό τους. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι να κάνουν τη διαφορά».
Η υπόθεση απαγωγής
Τα τρελά κέρδη της Adobe έκαναν τους πάντες να προσέξουν τον Chuck, καλούς και κακούς. Μια ανοιξιάτικη μέρα λοιπόν του 1992, ο δρ Geschke πάρκαρε τη σπορ Mercedes του στο στρατηγείο της Adobe στο Mountain View, όταν τον πλησίασε ένας νεαρός ζητώντας οδηγίες.
«Αλλά τότε ο άντρας έβαλε μέσα τον χάρτη και ο Chuck αντίκρισε ένα πολύ μεγάλο όπλο να τον σημαδεύει», όπως είχε δηλώσει ο συνεργάτης του Bruce Nakao, μεγαλοστέλεχος της Adobe, στη Wall Street Journal.
Ο Chuck απήχθη και μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι καμιά εκατοσταριά χιλιόμετρα μακριά. Εκεί τον βρήκαν οι ειδικές δυνάμεις του FBI πέντε μέρες αργότερα, ταλαιπωρημένο, δεμένο χειροπόδαρα, φιμωμένο και κλειδωμένο σε μια ντουλάπα, αλλά καλά στην υγεία του.
Οι δύο απαγωγείς, ο 26χρονος Mouhannad Albukhari και ο 25χρονος Jack Sayeh, που είχαν ζητήσει λύτρα 650.000 δολαρίων, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν αργότερα σε ισόβια κάθειρξη.
Η Nan Geschke είχε δηλώσει πως οι ομοσπονδιακοί της είχαν πει πως δεν περίμεναν να τον βρουν ζωντανό.
Η οικογένεια είχε συμφωνήσει να πληρώσει τα λύτρα και η κόρη του, Kathy, άφησε τα λεφτά στο σημείο που τους είχαν υποδείξει, εκεί περίμενε όμως τους απαγωγείς το FBI.