Το ύστατο χαίρε απέτισαν χθες χιλιάδες κάτοικοι του Ρίο ντε Ζανέιρο, της γενέτειρας του Όσκαρ Νιμάγερ, στον ξακουστό αρχιτέκτονα στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα πριν από την ταφή του αργά το απόγευμα.

Ο Νιμάγερ άφησε την τελευταία του πνοή,σε ηλικία 104 ετών, στο Ρίο.

Απλοί πολίτες αλλά και προσωπικότητες από όλους τους τομείς παρέλασαν –σε μικρότερο αριθμό όμως απ’ ότι στο χθεσινό φαντασμαγορικό προσκύνημα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Μπραζίλια–για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «ποιητή της καμπύλης γραμμής», του οποίου η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κοιμητήριο Σάο Ζουάου Μπατίστα στο Μποταφόγκου.

Ο μεγάλος ποιητής, φωτεινός εκπρόσωπος της ‘συγκεκριμένης ποίησης’ Φρανσίσκου Γκουλάρ, 82 ετών, παρέμεινε λίγα λεπτά μπροστά στο φέρετρο, το οποίο βρισκόταν τοποθετημένο στην αίθουσα τιμών, σκεπασμένο με τη βραζιλιάνικη σημαία–χάρη σε ένα γυάλινο τμήμα του καπακιού του φέρετρου, το πρόσωπο του νεκρού ήταν ορατό. Την ώρα που χαιρετούσε τη χήρα του, Βέρα Λουσία Καμπρέρα, που καθόταν μπροστά από τα πολυάριθμα στεφάνια, ο Γκουλάρ ξέσπασε σε λυγμούς.

«Είχε μία ποιητική αρχιτεκτονική, δεν εισήγαγε μόνον τις καμπύλες, αλλά και την ελαφρότητα. Τα κτήριά του έμοιαζαν να αρμενίζουν», δήλωσε ο ποιητής κατόπιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντάς τους πως είχε γράψει το ποίημά του «Μάθημα Αρχιτεκτονικής» στοχαζόμενος την αρχιτεκτονική του Νιμάγερ.

Γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου 1907 στο Ρίο, γόνος μίας αστικής οικογένειας γερμανο-πορτογαλο-αραβικής καταγωγής, ο Όσκαρ Ριμπέιρου ντζι Αλμέιντα ντι Νιμάγερ Σουάρες, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 600 υλοποιημένα έργα κατά τη διάρκεια της 70χρονης σταδιοδρομίας του. Άλλα είκοσι, περίπου, βρίσκονται υπό κατασκευή σε διάφορες χώρες.