Μια νέα τάση υποστηρίζει ότι το φάρμακο Mucinex που λαμβάνεται για τη γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε «baby boom», δηλαδή να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος και συνολικά να αυξήσει τις γεννήσεις.

«Πήρα Mucinex 15 λεπτά πριν το σεξ και έμεινα έγκυος», υποστήριξε μια TikToker και δεν είναι η μοναδική, καθώς παρόμοιες αναρτήσεις κατακλύζουν τόσο τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, όσο και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η New York Post έγραψε ότι το βασικό συστατικό του φαρμάκου είναι η γουαϊφενεσίνη που λεπταίνει τη βλέννα για να ανακουφίσει τη συμφόρηση στο στήθος. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αραιώνει την τραχηλική βλέννα για να διευκολύνει το σπέρμα μέσω του τραχήλου της μήτρας για να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Η γυναικολόγος Δρ. Jessica Shepherd μιλώντας στην αμερικανική εκπομπή «Good Morning America» τόνισε πως «όταν εξετάζουμε πραγματικά τα δεδομένα και τις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το Mucinex και τη γονιμότητα, γνωρίζουμε ότι δεν έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας, η οποία θα μπορούσε, και πάλι, να βοηθήσει με κάποια από την κινητικότητα του σπέρματος να φτάσει στο ωάριο».

«Οι γυναίκες μπορούν να δοκιμάσουν αν θέλουν το φάρμακο για να μείνουν έγκυες, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που να λένε ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμότητας τους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, η κατασκευάστρια εταιρεία του Mucinex πήρε θέση για τη νέα τάση στο διαδίκτυο και ξεκαθάρισε πως το φάρμακο της πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.

«Η λήψη του Mucinex για υπογονιμότητα συνιστά χρήση εκτός επισήμανσης. Η λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων ή χωρίς αναγνώριση όλων των δραστικών συστατικών μπορεί να είναι επιβλαβής… Παρακαλούμε να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες ασφαλείας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.