Η ραπαμυκίνη, το φάρμακο που μέχρι πρότινος ήταν γνωστό στους γιατρούς γιατί χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις οργάνων, κερδίσει έδαφος στον κόσμο, επειδή ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επιβραδύνει τη γήρανση και υπόσχεται μακροζωία.

Γνωστό και ως sirolimus, αναστέλλει τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται mTOR, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Η καταστολή της mTOR φαίνεται να αποδυναμώνει τη φλεγμονή και να επιταχύνει την αυτοφαγία, μια διαδικασία καθαρισμού των κατεστραμμένων υλικών από τα κύτταρα. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τους μυϊκούς πόνους, οπότε η μείωσή της θα μπορούσε να αποφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία.

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι από την προηγούμενη δεκαετία διεξάγονται μελέτες για το αν μπορεί να χρησιμοποιεί ως αντιγηραντικό. Παραδείγματος χάριν, το 2009, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ραπαμυκίνη έζησαν 12% περισσότερο από εκείνα που δεν έλαβαν.

Επίσης, μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι στους οποίους χορηγήθηκε ένας αναστολέας mTOR παρόμοιος με τη ραπαμυκίνη είχαν καλύτερη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο κατά της γρίπης από εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Ο Dr. Dean Kellogg Jr., καθηγητής ιατρικής και γηριατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, είπε στους Times ότι ενώ πολλά φάρμακα δοκιμάστηκαν για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, «η ραπαμυκίνη ήταν η πρώτη που πραγματικά έκανε τη διαφορά στη μακροζωία και την υγεία τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά ποντίκια».

Μέχρι στιγμής, σχετικές έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη, με τη New York Post να τονίζει σε δημοσίευμα ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να περιορίζουν τη χρήση της. Οι χρήστες ραπαμυκίνης μπορεί να εμφανίσουν πληγές στο στόμα και ναυτία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξημένη χοληστερόλη.

Ακόμα, μια δυνητικά σοβαρή ανησυχία για όσους λαμβάνουν ραπαμυκίνη για μακροζωία είναι ότι οι ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες του φαρμάκου, γιατί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή ασθένειας.