Δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή του τηλεοπτικού debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στη δημόσια τηλεόραση, οι εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος έχουν κλιμακωθεί, με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και τον νυν πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη. Η αντιπαράθεση πήρε νέα διάσταση μετά από δημόσιες δηλώσεις και αντεγκλήσεις, καθώς ο Χάρης Δούκας κατηγόρησε στελέχη του επιτελείου του νυν προέδρου για χρήση «ρητορικής της Δεξιάς και της ακροδεξιάς», προκαλώντας αίσθηση και αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο Χάρης Δούκας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο δημαρχείο Κορυδαλλού, έστρεψε τα βέλη του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για αθέμιτες επιθέσεις από συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επανέλαβε τις κατηγορίες του, σημειώνοντας ότι δέχεται προσωπικές επιθέσεις που θυμίζουν ακροδεξιά ρητορική και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει επίσημα θέση. Η ένταση στις δηλώσεις του κ. Δούκα ήταν φανερή, καθώς έκανε λόγο για συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης της εικόνας του.

Η ανάρτηση Δούκα και οι κατηγορίες για «δολοφονία χαρακτήρα»

Στην ανάρτησή του, ο Χάρης Δούκας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για συντονισμένη επίθεση από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μετατραπεί σε «ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα». Αναφέρει ότι μετά την εμφάνισή του στο debate και την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων, οι επιθέσεις εις βάρος του κλιμακώθηκαν, ενώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η «λάσπη» που δέχεται προέρχεται από το πρωθυπουργικό γραφείο, υπονοώντας προφανώς ότι συνεργάτες του Ανδρουλάκη αναπαράγουν στοιχεία που τροφοδοτεί η κυβέρνηση. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει άμεσα, καθώς, όπως τόνισε, υπονομεύει την ενότητα που είναι απαραίτητη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δούκας έκλεισε την ανάρτησή του με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, καλώντας τον να αποσαφηνίσει τη θέση του, καθώς, όπως είπε, «οφείλει να πάρει θέση, αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος». Παράλληλα, υπογράμμισε την απόφασή του να συνεχίσει την πολιτική του πορεία χωρίς να καταφεύγει σε τακτικές προσωπικών επιθέσεων, επισημαίνοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για την ενίσχυση της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.

Έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας στο X: ««Το ποτήρι ξεχείλισε. Εδώ και πάρα πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με τη ρητορική της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Καταλαβαίνω ότι ενόχλησα, ειδικά μετά το debate, γιατί απάντησα σε όλες τις επιθέσεις που δέχθηκα και κατέθεσα συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις Η επίθεσή τους έκτοτε μετατράπηκε σε μία ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα. Έφτασαν στο σημείο να αναπαράγουν αυτούσια τη λάσπη που τροφοδοτεί το Μαξίμου σε βάρος μου. Το δηλητήριο πρέπει να σταματήσει, εδώ και τώρα, γιατί υπονομεύει την αναγκαία ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να πάρει θέση, αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος. Όσο με αφορά εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου μαζί με τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες για την προοπτική νίκης του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς να καταφεύγω σε παρόμοιες τακτικές, όπως έπραξα μέχρι σήμερα».

Η άμεση αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε τις κατηγορίες του Χάρη Δούκα αναπάντητες. Το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προέβη σε δημόσια δήλωση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί επιθέσεων με «ρητορική Δεξιάς και ακροδεξιάς» από στενούς συνεργάτες του. Η διαρροή ανέφερε ότι «κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου», ενώ υπογραμμίστηκε ότι όλοι πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της εσωκομματικής διαδικασίας.

Το επιτελείο Ανδρουλάκη, αναφέρει ότι οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει α εξελιχθούν σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού, το οποίο πρέπει να περιφρουρηθεί από όλους τους υποψηφίους. Σημειώνεται μάλιστα ότι «ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση», αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Δούκα για την απόπειρα δημιουργίας κλίματος αντιπαράθεσης.

Η ένταση μεταξύ των δύο υποψηφίων οξύνθηκε μετά το τηλεοπτικό debate, όπου ο Χάρης Δούκας φέρεται να ενόχλησε το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη με την έντονη κριτική του και τις προγραμματικές του θέσεις. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο δήμαρχος Αθηναίων επιδίωξε να διαχωρίσει τη θέση του από εκείνη του νυν προέδρου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας σε επιθέσεις που θεωρεί ότι δέχτηκε. Οι δηλώσεις του ενδεχομένως πυροδότησαν μια σειρά από σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες, κατά την άποψή του, εκφράζονται πλέον με προσωπικές επιθέσεις.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι προσωπική. Οι πολιτικές διαφορές και οι στρατηγικές επιλογές για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη σύγκρουση αυτή. Η προσπάθεια του Χάρη Δούκα να παρουσιαστεί ως ο εκπρόσωπος της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού του κόμματος συγκρούεται με την επιδίωξη του Νίκου Ανδρουλάκη να διατηρήσει την ηγεσία και να ενισχύσει τη θέση του ως ο πολιτικός που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια σταθερή πορεία προς τις επόμενες εκλογές.

Με τις εσωκομματικές εκλογές να πλησιάζουν, οι συγκρούσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την υποστήριξη των μελών και των φίλων του κόμματος. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την οποία επικαλούνται τόσο ο Χάρης Δούκας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης. Οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εάν η σύγκρουση αυτή θα ενταθεί περαιτέρω ή εάν θα βρεθεί τρόπος να υπάρξει κάποιος μορφής εξομάλυνση.