Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό Μετανάστευσης, Έριο Πεσόν, η Γαλλία προέβη στον επαναπατρισμό συνολικά 8.030 Ρουμάνων και Βούλγαρων Ρομά που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής τους από την 1η Ιανουαρίου ως σήμερα. Οι 1.291 από αυτούς το έκαναν «με εξαναγκαστικό τρόπο» και οι 6.739 «με εκούσιο τρόπο, μέσω 27 ειδικά ναυλωμένων πτήσεων», διευκρίνισε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για τον ακριβή αριθμό των Ρομά, πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που επαναπατρίστηκαν φέτος.

Από τις 28 Ιουλίου, όταν ο γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί διοργάνωσε σύνοδο για τα προβλήματα που θέτει η συμπεριφορά ορισμένων μεταξύ των περιπλανώμενων και των Ρομά μέχρι σήμερα, 681 ρουμάνοι ή βούλγαροι πολίτες έχουν επαναπατριστεί, εκ των οποίων οι 132 αναγκαστικά και οι 549 εκουσίως. Δύο νέες πτήσεις προγραμματίζονται για τις 14 και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ οι απελάσεις των Ρομά στη Γαλλία προκαλούν «μικρή ανησυχία» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε σήμερα η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη Δικαιώματα, Βίβιαν Ρέντινγκ. «Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή και κάποια ανησυχία τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Γαλλία», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ρέντινγκ.

«Από τη μια πλευρά, αναγνωρίζω απόλυτα ότι είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κρατών-μελών το να επαγρυπνούν για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών τους στην επικράτειά τους», σημείωσε.

«Αλλά από την άλλη πλευρά, αναμένω από όλα τα κράτη μέλη το σεβασμό των κοινών κανόνων της Ε.Ε. για την ελεύθερη κυκλοφορία, τη μη διακριτική μεταχείριση και τις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», υπογράμμισε.

«Είναι σαφές ότι εκείνοι που παραβιάζουν το νόμο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Είναι εξίσου σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να απελαύνεται μόνο και μόνο επειδή ανήκει στην κοινότητα των Ρομά», τόνισε.