Το ενδεχόμενο της παραίτησης είχε σκεφτεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, μετά την εντονότατη κριτική που δέχθηκε για τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία και τον επαναπατρισμό τους στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τελικά όμως έκρινε πως «αν αποχωρούσε αυτό θα ήταν σαν να λιποτακτεί», όπως δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο RTL.

Ο Κουσνέρ είπε πως οι δυσκολίες που υφίστανται οι Ρομά «του ματώνουν την καρδιά».

«Δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό που συνέβη. Με τους Ρομά, ασχολούμαι τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την πολεμική αυτή, με αυτό το είδος της φραστικής μαγιονέζας», είπε χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την κριτική του ΟΗΕ στην πολιτική του.

Ιδρυτικό μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και μέλος και των «Γιατρών του Κόσμου», με ανθρωπιστική δράση εδώ και δεκαετίες, ο Κουσνέρ είναι το σύμβολο του ανοίγματος προς την αριστερά της γαλλικής κυβέρνησης που είχε επιδιώξει ο Νικολά Σαρκοζί στις αρχές της θητείας του το 2007.

Όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί, ο Κουσνέρ απάντησε: «Αν δεν συζητούμε με τον πρόεδρο, τότε με ποιον θα συζητούμε;»

Η γαλλική κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική από την κοινωνία των πολιτών, την αριστερά και τις Εκκλησίες για την πολιτική της κατεδάφισης των παράνομων καταυλισμών των Ρομά και των απελάσεων εκατοντάδων προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία επικρίθηκε έντονα από τον ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της