Μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα από τον Ντόναλντ Τραμπ και την ανυποχώρητη στάση του Πεκίνου, η εμπορική αντιπαράθεση των δυο χωρών κλιμακώνεται απειλώντας να αποδιαρθρώσει την εμπορική σχέση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που επιβεβαιώνει επίσης την αναστολή δασμών σε άλλες χώρες, οι δασμοί 125% που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Κίνας προστίθενται στους δασμούς 20% που ήδη επιβάλλονταν από τις αρχές Μαρτίου.

Η Κίνα όμως επιμένει και η εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ οδηγείται πλέον στα άκρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε για τρεις μήνες τους σαρωτικούς ανταποδοτικούς δασμούς που είχε ανακοινώσει εναντίον των περισσότερων χωρών, ενώ παράλληλα επέβαλε νέους δασμούς στην Κίνα, εκτιμώντας πως για την ώρα η πίεση των ΗΠΑ απέδωσε καρπούς.

«Όλοι θέλουν να έρθουν και να κάνουν μια συμφωνία» για τη μείωση των δασμών, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Πάντα θα υπάρχει δυσκολία μετάβασης, αλλά ήταν η μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία των αγορών», είπε ακόμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε το υπουργικό του συμβούλιο, στο οποίο έχει αναθέσει τα σχέδια για το πώς θα προχωρήσουν οι εμπορικές συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα -στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 145%- και είπε: «Θα δούμε τι θα συμβεί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνάψουν συμφωνία με την Κίνα – αλλά, «η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο παρελθόν».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Τραμπ λέει ότι είναι βέβαιος ότι «θα μπορέσουν να τα βρουν».

Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, από την πλευρά του είπε στη συνεδρίαση ότι, καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.

Ο Guardian αναφέρει, επικαλούμενος αναλυτές, πως η Κίνα είχε προβλέψει και προετοιμαστεί για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, πιθανότατα καλύτερα από όσο για την πρώτη θητεία του Τραμπ, και αποφάσισε ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε στη χώρα τους δασμούς που είχε εξαγγείλει στην προεκλογική του εκστρατεία, θα έπρεπε να προχωρήσει σε αντεπίθεση.

«Αμερικανικό bullying»

Αντίθετα, η κινεζική κυβέρνηση προς το παρόν απαντά με αντίστοιχες ενέργειες στα μέτρα της Ουάσιγκτον, τα οποία ονομάζει «αμερικανικό bullying».

Το Πεκίνο επέβαλε επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές σε 12 αμερικανικές εταιρείες λόγω της πιθανής διπλής πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης των προϊόντων τους, πρόσθεσε άλλες έξι στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οργανισμών» και υπέβαλε νέα καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πέρα από τα μέτρα αυτά, έχει εκδώσει προειδοποίηση για τους κινέζους τουρίστες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ «λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων» των δυο χωρών. Οι ειδικοί εξηγούν πως όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων φθείρονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.