Η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν διεθνή οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, παρόλο που η παραπαίουσα οικονομία τους είναι πιθανόν να παρασύρει την Ευρωζώνη στα μέσα του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς.

Οι 29 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς, εκφράζουν σκεπτικισμό για το προς το κατά πόσον η Ιταλία και η Ισπανία θα χρειασθεί να προσφύγουν σε μηχανισμούς στήριξης, οι οποίοι, δεδομένου του μεγέθους των δύο οικονομιών, θα χρειαστούν πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση οικονομολόγοι εκτιμούν πως η πιθανότητα προσφυγής της Ισπανίας σε μηχανισμό στήριξης είναι 25%, ενώ της Ιταλίας 13%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών έχουν περισσότερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

«Έχοντας ήδη την εμπειρία της Ελλάδος και άλλων χωρών, η Ισπανία είναι πλέον σοφότερη ώστε να λάβει μέτρα ταχύτερα», ανέφερε ο Άλαν Κλαρκ, οικονομολόγος ειδικός της Scotiabank για τη Βρετανία και την Ευρωζώνη.

«Γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα, συνεπώς πιστεύω πως θα είναι πλέον πιο ευέλικτοι, όπως επίσης και η Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε ο Κλαρκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν μηχανισμοί διάσωσης τέτοιας κλίμακας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μόνον πέντε από τους 29 οικονομολόγους εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 50% για να απαιτηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός για την Ισπανία, ενώ μόλις ένας για την Ιταλία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιθανότητες προσφυγής σε μηχανισμούς στήριξης το 2013.

«Η αναβίωση των ανησυχιών για νέο κίνδυνο έπειτα από κάποια καινούργια αβεβαιότητα γύρω από την χρηματοοικονομική κατάσταση στην περιφέρεια ενισχύει την άποψή μας πως η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Μπερντ Χάρτμαν, υπεύθυνος για τις στρατηγικές επενδύσεις στην VP Bank του Λιχτενστάιν.

«Τα μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ απλώς έδωσαν τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «μολονότι η Ισπανία συνεχίζει τα μέτρα περικοπών, ο ρυθμός αύξησης του χρέους της μεγαλώνει δεδομένου ότι τα έσοδα μειώνονται».