Οι ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία άσκησαν σήμερα έντονη κριτική στην ελβετική κυβέρνηση εν μέσω της συνεχιζόμενης διμερούς διένεξης για υποθέσεις φοροδιαφυγής Γερμανών με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες αλλά κι εξαιτίας του τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας.

Οι προσπάθειες των γερμανικών αρχών να φορολογήσουν τις «κρυφές» καταθέσεις Γερμανών σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Οι αρχές της Ελβετίας το Σάββατο εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Γερμανών δημοσίων λειτουργών, τους οποίους κατηγορούν για βιομηχανική κατασκοπεία επειδή αγόρασαν στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις Γερμανών φοροφυγάδων.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Γιόακιμ Πος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «όταν δικτάτορες και φονιάδες των λαών τους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, συχνά τα κλεμμένα καταλήγουν σε καταθέσεις στην Ελβετία».

«Αυτούς πρέπει να χαρακτηρίζει εγκληματίες η Ελβετία, όχι τρείς Γερμανούς της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Μιλώ για ένα πολιτικό σκάνδαλο».

Ο Τόμας Όπερμαν, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, πρότεινε εξάλλου σήμερα “να τιμηθούν με κρατική διάκριση οι τρείς δημόσιοι λειτουργοί και ασφαλώς να μην ποινικοποιηθούν οι ενέργειές τους”.

Οι ελβετικές αρχές έκαναν γνωστό ότι οι τρείς Γερμανοί δημόσιοι λειτουργοί θα συλληφθούν αν εισέλθουν στην Ελβετία και πρόκειται να ερευνήσουν άμεσα κάτω από ποιες συνθήκες έχει περιέλθει στην κατοχή τους CD με τα ονοματεπώνυμα Γερμανών φοροφυγάδων με καταθέσεις στην Ελβετία το 2010. Παρατηρητές και κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο σήμερα απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο οι γερμανικές αρχές να συνδράμουν τις ελβετικές έρευνες.

Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης Νιλς Σμιτ δήλωσε σήμερα στην Die Welt ότι «κάθε προσπάθεια σύλληψης των τριών Γερμανών ελεγκτών για τη φοροδιαφυγή αποτελεί κακή είδηση, ενώ μετά βεβαιότητας αναιρεί την προοπτική μιας ελβετογερμανικής σύμβασης για φορολογικά θέματα».

Πάντως ο Ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μίκαελ Λάουμπερ δεσμεύθηκε το Σαββατοκύριακο ότι αν εμφανιστούν στην Ελβετία οι εν λόγω τρείς Γερμανοί υπάλληλοι «στη βάση της νομοθεσίας για το απόρρητο των καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες, θα συλληφθούν αμέσως».

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ελβετικό ένταλμα σύλληψης των τριών Γερμανών ελεγκτών για φοροδιαφυγή «θέτει τις νομικές σχέσεις Ελβετίας-Γερμανίας σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ενώ τόνισε ότι εμπεριέχεται στα νόμιμα καθήκοντα των ίδιων δημόσιων λειτουργών ο,τιδήποτε συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής–καλύπτοντας, έμμεσα, την αγορά στοιχείων από τους τρείς συμπατριώτες του.

Το 2010 αρκετά γερμανικά κρατίδια κι ανάμεσά τους η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ανακοίνωναν πως είχαν στην κατοχή τους CD με δεδομένα από ελβετικές τράπεζες για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Γερμανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει τότε ότι η τοπική κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ για τέτοια CD.

Το Ρόιτερς εκτιμά πως συνολικά οι καταθέσεις γερμανών πολιτών σε λογαριασμούς στην Ελβετία ανέρχονται σε 150 δισ. ελβετικά φράγκα–200 δισ. ευρώ.

Ο κεντρικός στόχος της υπό διαπραγμάτευση φορολογικής συμφωνίας Βέρνης-Βερολίνου θα είναι «η ‘διπλή’ φορολόγηση καταθέσεων, που Γερμανοί έχουν σε ελβετικές τράπεζες».

Η προθεσμία που έχει τεθεί για την επικύρωση παρόμοιας συμφωνίας είναι η πρωτοχρονιά του 2013.

Όταν αυτή επιτευχθεί, ενέργειες όπως η αγορά CD με δεδομένα για γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία δεν θα μπορεί να θεωρούνται παράνομες, εκτιμά στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στην Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ) στα κρατίδια όπου πλειοψηφούν, αν θέλει να επικυρώσει εγκαίρως αυτήν τη διμερή φορολογική συμφωνία.