Ο Καναδός καλλιτέχνης Κάλβιν Νίκολς, δημιουργεί εντυπωσιακά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας απλό χαρτί Α4 προκειμένου να «πλάσει» τα γλυπτά του. Τα θέματα που επιλέγει να αναπαραστήσει, είναι παρμένα από το ζωικό βασίλειο. Λιοντάρια, πάντα και ζέβρες, είναι μερικά από τα ζώα που έχει κατασκευάσει.

Για την ολοκλήρωση κάθε έργου απαιτούνται περίπου 4 εβδομάδες, ενώ για ορισμένα από αυτά χρειάστηκαν μέχρι και 2 χρόνια. Κάπως έτσι δικαιολογείται και η «τσουχτερή» τιμή τους, που μπορεί να φτάσει τα 18.000 ευρώ!

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για κάθε ένα γλυπτό πρέπει να γίνουν πάνω από 12 σχέδια προκειμένου να αποτυπωθούν επακριβώς οι λεπτομέρειες του σκελετού και των μυών των ζώων». Για την κατασκευή τους χρησιμοποιεί, εκτός από χαρτί Α4, κοπτικά εργαλεία και κόλλα προκειμένου να ενώσει τα κομμάτια χαρτιού τα οποία έχουν χρωματιστεί κατάλληλα. Μάλιστα, προκειμένου να δημιουργήσει την αίσθηση του βάθους ακόμη και στις φωτογραφίες των γλυπτών του, δημιουργεί φωτεινά και σκιερά μέρη.

Κάθε γλυπτό έχει πλάτος περίπου 42 εκατοστά και ύψος 60 εκατοστά. Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες γίνεται η σχεδίαση του έργου και οι δύο επόμενες αφιερώνονται στο κόψιμο και την κόλληση των χαρτιών καθώς και στην τελική προετοιμασία για τη φωτογράφιση τους.

Ο Κάλβιν Νίκολς, από το 1980 που ξεκίνησε το έργο του, έχει δημιουργήσει πάνω από 75 διαφορετικά γλυπτά.

,