Δυνάμεις προσκείμενες στο Κρεμλίνο παρεμβαίνουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας πληρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους σε μια σαρωτική συνωμοσία για να εκτροχιάσουν την προσπάθεια του Κισινάου για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Η εν ενεργεία πρόεδρος Μάγια Σάντου παρουσίασε τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου ως δοκιμασία της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής της. Οι εκλογές θα διεξαχθούν παράλληλα με ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι ψηφοφόροι θα αποφανθούν αν η Μολδαβία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Σάντου, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, κατηγορεί εδώ και καιρό τη Ρωσία ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνησή της με διάφορα μέσα, μια κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας Βιορέλ Σερνταουτάνου, δήλωσε ότι περισσότεροι από 130.000 Μολδαβοί έχουν δωροδοκηθεί από ένα δίκτυο που διαχειρίζεται η Ρωσία για να ψηφίσουν κατά της ένταξης στο δημοψήφισμα και υπέρ των φιλικά προσκείμενων στην Ρωσία υποψηφίων, γεγονός που χαρακτήρισε ως μια «άνευ προηγούμενου, απευθείας επίθεση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα εκτεταμένο φαινόμενο χρηματοδότησης και διαφθοράς με στόχο να εκτροχιασθεί η εκλογική διασικασία στην Μολδαβία», δήλωσε ο Σερναουτάνου στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια έχουν μεταφερθεί μόνο τον Σεπτέμβριο σε λογαριασμούς που έχουν ανοίξει στην ρωσική τράπεζα Promsvyazbank

Ο πιο θορυβώδης πολέμιος της ένταξης στην ΕΕ, ο φυγάς φιλορώσος επιχειρηματίας Ιλάν Σορ, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι ερήμην για το ρόλο του στην κλοπή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από μολδαβικές τράπεζες, προσέφερε τον περασμένο μήνα χρηματικά ποσά σε όποιον θα ψήφιζε κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο δημοψήφισμα.

Στη Μολδαβία, στην οποία υπάρχει μια ρουμανόφωνη πλειοψηφία και μια μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα, από το 1991 που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, έχουν αναλάβει εναλλάξ την εξουσία φιλορωσικές και φιλοδυτικές κυβερνήσεις.

Στην εκλογική αναμέτρηση του τρέχοντος μήνα συμμετέχουν 11 υποψήφιοι, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ.

Πηγή: ΑΠΕ