Σαν σήμερα το 1941, οι ήσυχες θάλασσες του Ειρηνικού Ωκεανού βάφτηκαν με αίμα, καθώς οι Ιάπωνες εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στην αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Στις 7:55 το πρωί, ένα ιαπωνικό καταδιωκτικό με το κόκκινο σύμβολο του Ανατέλλοντος Ηλίου εμφανίστηκε πάνω από τα σύννεφα στο νησί Οάχου, ενώ ένα σμήνος 360 πολεμικών αεροσκαφών ακολούθησε, ξεκινώντας μια φρενήρη επίθεση.

Η αιφνιδιαστική αυτή επίθεση αποτέλεσε καίριο πλήγμα για τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού, ενώ έσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες αμετάκλητα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και υπήρχαν ενδείξεις για μια επικείμενη ιαπωνική επίθεση, οι διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει και δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας στη στρατηγικής σημασίας βάση του Περλ Χάρμπορ. Ήταν Κυριακή πρωί και πολλοί στρατιωτικοί είχαν άδειες για να παρακολουθήσουν θρησκευτικές λειτουργίες εκτός βάσης.

Στις 7:02 π.μ., δύο χειριστές ραντάρ εντόπισαν μεγάλους σχηματισμούς αεροσκαφών που πλησίαζαν από τον βορρά. Όμως, καθώς εκείνη την ώρα αναμένονταν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-17, δεν σήμανε συναγερμός. Έτσι, η ιαπωνική αεροπορική επίθεση έπληξε τη βάση με καταστροφικό αιφνιδιασμό.

Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά: πέντε από τα οκτώ θωρηκτά, τρία αντιτορπιλικά και επτά άλλα πλοία βυθίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ περισσότερα από 200 αεροσκάφη καταστράφηκαν. Συνολικά, 2.400 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 1.200 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν ηρωικά για να απωθήσουν την επίθεση. Από την πλευρά της Ιαπωνίας, οι απώλειες ήταν συγκριτικά μικρές: 30 αεροσκάφη, πέντε μίνι-υποβρύχια και λιγότεροι από 100 άνδρες.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι τρεις αεροπλανοφόροι του στόλου του Ειρηνικού βρίσκονταν εκτός βάσης για ασκήσεις, γλιτώνοντας από την καταστροφή. Αυτά τα αεροπλανοφόρα θα έπαιζαν κρίσιμο ρόλο έξι μήνες αργότερα στη Μάχη του Μίντγουεϊ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέτρεπαν την πορεία του πολέμου ενάντια στον έως τότε αήττητο ιαπωνικό στόλο.

Η «ημέρα ντροπής», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ρούσβελτ, ένωσε την αμερικανική κοινωνία σε μια αντεπίθεση που θα άλλαζε την πορεία της Ιστορίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1826: Κοντά στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς, ο Καραϊσκάκης επικεφαλής του ιππικού του Χατζημιχάλη και άλλων αρχηγών, κατατροπώνει τους Τούρκους.

1869: Ο Αμερικανός κακοποιός, Τζέσε Τζέιμς, πραγματοποιεί την πρώτη του επιβεβαιωμένη ληστεία τράπεζας στο Μιζούρι.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός, με το Απόσπασμα της ΙΙΙ Μεραρχίας, απελευθερώνει την Κορυτσά κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Η κατάληψη της πόλης, που είχε στρατηγική σημασία, αποτέλεσε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη νικηφόρα πορεία του ελληνικού στρατού, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή και τον αγώνα για την απελευθέρωση των υπόδουλων ελληνικών πληθυσμών.

1912: Ο Γερμανός αρχαιολόγος, Λούντβιχ Μπόρχαρντ, ανακαλύπτει στην Αίγυπτο την αρχαία προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του Φαραώ Αμένοφη Δ’.

1927: Στην Ελλάδα τίθεται σε εφαρμογή αντικομουνιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής δράσης. Στην Αθήνα πραγματοποιούνται μαζικές συλλήψεις κομμουνιστών και υποστηρικτών τους, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής που αποσκοπούσε στον περιορισμό της επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) και των ιδεών του, εν μέσω του κλίματος ανησυχίας για κοινωνικές αναταραχές και επαναστατικές κινήσεις.

1929: Η Τουρκία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1941: Οι Ιάπωνες εξαπολύουν αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση με περίπου 200 αεροσκάφη στην αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Η επίθεση προκαλεί τεράστιες απώλειες, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, και καταστρέφει μεγάλο μέρος του στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατρέποντας τις ισορροπίες και σηματοδοτώντας μια νέα φάση στον παγκόσμιο αγώνα.

1945: Πατεντάρεται ο φούρνος μικροκυμάτων.

1963: Συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τις δολοφονίες που αποδίδονται στον «Δράκο του Σέιχ Σου», ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος υποβάλλεται σε εξαντλητική ανάκριση. Αρνείται αρχικά την ενοχή του, ομολογεί τέσσερις ημέρες αργότερα ότι αυτός είναι ο «δράκος» που τρομοκρατεί επί τέσσερα χρόνια την πόλη, για να ανακαλέσει στη συνέχεια την ομολογία του, επικαλούμενος πιέσεις.

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

1972: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο «Apollo 17», στην τελευταία αποστολή του ομώνυμου προγράμματος στη Σελήνη.

1975: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα Ηρακλής- Ατρόμητος, στη Βέροια. Θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 281 φορές και θα πετύχει 61 γκολ.

1981: Η Ισπανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

1994: Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης, στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

2008: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα επεισόδια για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Πυρπολούνται καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, και του υφυπουργού του, Παναγιώτη Χηνοφώτη.

Γεννήσεις

1924 – Μάριο Σοάρες, πορτογάλος πολιτικός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Πορτογαλίας, κεντρική φιγούρα στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα

1928 – Νόαμ Τσόμσκι, αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος, θεμελιωτής της γενετικής γραμματικής και από τις πιο επιδραστικές μορφές της σύγχρονης σκέψης

1948 – Λάκης Παπαδόπουλος, έλληνας τραγουδοποιός, γνωστός για τη μοναδική του προσέγγιση στο ελληνικό έντεχνο και ποπ τραγούδι

1949 – Τομ Γουέιτς, αμερικανός τραγουδοποιός και ηθοποιός, με χαρακτηριστική βραχνή φωνή και καριέρα γεμάτη πειραματική μουσική

1982 – Χρύσπα, ελληνίδα τραγουδίστρια, με επιτυχίες στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή

Θάνατοι

1976 – Κώστας Μουσούρης, έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, με μεγάλη προσφορά στο ελληνικό θέατρο, γνωστός για τις ερμηνείες και τη συμβολή του στην αναβίωση της κλασικής δραματουργίας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας

Γιορτάζουν

Αθηνόδωρος, Αθηνοδώρα, Αμβρόσιος, Αμβροσία