Η πτώση της Βαστίλης, η οποία έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 1789, αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές της Γαλλικής Επανάστασης και ένα ισχυρό σύμβολο ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας που συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς επαναστατικών γεγονότων που άλλαξαν την πορεία της γαλλικής και της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Βαστίλη ήταν ένα μεσαιωνικό φρούριο στο Παρίσι που χρησιμοποιήθηκε ως κρατική φυλακή από τους βασιλείς της Γαλλίας. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενούσε λίγους κρατούμενους την εποχή της πτώσης της, η φήμη της ως σύμβολο της αυταρχικής εξουσίας και της καταπίεσης την καθιστούσε έναν στόχο για τους επαναστάτες. Η κατάληψή της δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική νίκη, αλλά κυρίως μια πολιτική πράξη με βαθύ συμβολισμό.

Η κοινωνική και οικονομική αναταραχή στη Γαλλία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς τη μοναρχία και το σύστημα της φεουδαρχίας, οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις και εξεγέρσεις. Στις 14 Ιουλίου 1789, οι Παριζιάνοι, αποφασισμένοι να αποκτήσουν όπλα και πυρομαχικά για να υπερασπιστούν την πόλη τους από τις βασιλικές δυνάμεις, κατευθύνθηκαν προς τη Βαστίλη. Μετά από σκληρή μάχη, οι επαναστάτες κατέλαβαν το φρούριο και απελευθέρωσαν τους κρατούμενους.

Η πτώση της Βαστίλης είχε άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η είδηση της κατάληψης εξαπλώθηκε γρήγορα και ενέπνευσε παρόμοιες εξεγέρσεις σε όλη τη Γαλλία. Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μοναρχίας και της φεουδαρχικής τάξης στη Γαλλία. Στις 26 Αυγούστου 1789, η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, θεμελιώνοντας τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

Σήμερα, η πτώση της Βαστίλης γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Εθνική Ημέρα της Γαλλίας, γνωστή ως “Ημέρα της Βαστίλης”. Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς μια εορτή της γαλλικής ιστορίας, αλλά ένας παγκόσμιος συμβολισμός της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το μήνυμα της πτώσης της Βαστίλης συνεχίζει να αντηχεί, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για αντίσταση στην καταπίεση και τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1789: Πέφτει η Βαστίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης (εθνική εορτή για τη χώρα).

1790: Γιορτάζεται η πρώτη επέτειος από την πτώση της Βαστίλης με μεγάλη παρέλαση 50.000 εθνοφρουρών στο Παρίσι. Η σύνθεση του Φρανσουά Ζοζέφ Γκοσέκ, «Te Deum», εκτελείται για πρώτη φορά.

1795: Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται και επισήμως ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Η σύνθεση του ύμνου ανήκει στον αξιωματικό του Γαλλικού Στρατού (του Μηχανικού), Ρουζέ ντε Λιλ. Γράφτηκε στο Στρασβούργο τη νύκτα της κήρυξης του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας στις 17 Απριλίου 1792.

1824: Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη της Άμπλιανης.

1867: Ο Σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών, Άλφρεντ Νόμπελ, επιδεικνύει ενώπιον Άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.

1919: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1921: Δύο Ιταλοαμερικανοί αναρχικοί, οι Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντζέτι, καταδικάζονται σε θάνατο για τον φόνο του λογιστή της εταιρίας που δούλευαν. Μέχρι και σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι στην καταδίκη τους υπήρξε δικαστική πλάνη και ότι ήταν αθώοι.

1992: Ο Νίκος Γκάλης παίρνει μεταγραφή από τον Άρη στον Παναθηναϊκό, σε μια κίνηση που θα αλλάξει δραστικά τον χάρτη του ελληνικού μπάσκετ.

1992: Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά, πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο περαστικός από το σημείο, Θάνος Αξαρλιάν, σε ηλικία 22 ετών και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.

2002: Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ημέρας της Βαστίλης.

2016: Τρομοκρατική επίθεση διαδραματίζεται στη Νίκαια της Γαλλίας. Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασέρνει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την Ημέρα της Βαστίλης, εθνική εορτή των Γάλλων. Απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί (μεταξύ των οποίων και ο δράστης που έπεσε νεκρός από την Αστυνομία) και εκατοντάδες τραυματίες.

Γεννήσεις

1868 – Γερτρούδη Μπελ, βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας, η οποία φέρεται να «εφηύρε» το Ιράκ, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα

1896 – Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, Ισπανός αναρχικός

1918 – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης

Θάνατοι

1943 – Λουτζ Λονγκ, Γερμανός αθλητής

2022 – Ιβάνα Τραμπ: Πρώην σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ