Υλικά

  • 400 γραμ. σπαγγέτι, ταλιολίνι ή λιγκουίνι (ακόμα εντυπωσιακότερο θα γίνει με τοναρέλι)
  • 200-250 γραμ. πεκορίνο Ρομάνο (αν βρείτε παλαιωμένο, ακόμα καλύτερα)
  • Τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Χοντρό αλάτι
  • Βούτυρο
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 100-150 γραμ. παρμιτζιάνο ρετζιάνο

Όταν μιλάμε για μαγειρική, οι προσδοκίες μας υπερβαίνουν κάποιες φορές τις ικανότητές μας και η συμφορά καραδοκεί στη γωνιά! Όλοι ονειρευόμαστε εξάλλου να γεμίζουμε το τραπέζι με σοφιστικέ γεύματα και γκουρμέ πινελιές, στην πραγματικότητα όμως καταφεύγουμε σε ετοιματζίδικες σάλτσες και σερβίρουμε τελικά… μακαρόνια. Στην οδύσσεια της λαχταριστής στο μάτι και το στόμα κουζίνας δεν είμαστε όμως μόνοι, καθώς οι καλύτεροι των καλυτέρων μοιράζονται μαζί μας τις γευστικές εμπνεύσεις τους για γρήγορες και απλές συνταγές με μεγάλες ωστόσο φιλοδοξίες. Και εντυπωσιακά αποτελέσματα φυσικά στο πιάτο, αλλά και… αλλού! Κι αν ο έρωτας περνά πρώτα από το στομάχι, με τις παρακάτω δημιουργίες το πέρασμα είναι εξασφαλισμένο, ακόμα και για τους απαιτητικότερους ουρανίσκους ή τις δυσκολότερες στο φλερτ υπάρξεις… Μακαρόνια Cacio e Pepe ffodoijfjeyrry1 Έτσι φτιάχνουν τη μακαρονάδα τη λαχταριστή στη Ρώμη. Μακαρόνια με τυρί και πιπέρι δηλαδή, που είναι ένα εξαιρετικό πατροπαράδοτο ιταλικό πιάτο και πανεύκολο στην ετοιμασία του. Κι αν δώσετε και λίγη προσοχή στην παρουσίαση του, στο λεγόμενο food styling, το γευστικότατο αποτέλεσμα θα γίνει και εντυπωσιακότατο στο μάτι. Η συνταγή είναι από τα χεράκια του περιπλανώμενου σεφ Anthony Bourdain, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει πως το συγκεκριμένο πιάτο «θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο πράγμα στην ιστορία του κόσμου»! ffodoijfjeyrry11 ffodoijfjeyrry111 Πώς τα φτιάχνετε: 1) Βράστε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίξτε τα μακαρόνια τρία περίπου λεπτάκια πριν μαγειρευτούν και φυλάξτε στην άκρη 1,5 κούπα από το αλατισμένο αυτό νερό. 2) Ρίξτε το βρασμένο νερό που φυλάξατε σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 καλή κουταλιά φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 3) Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και προσθέστε κατόπιν τα μακαρόνια, μαγειρεύοντάς για μερικά ακόμα λεπτά. Προσέχουμε να παραμείνουν al dente και να έχουν απορροφήσει το περισσότερο από το υλικό μας. 4) Αφαιρέστε το τηγάνι από το μάτι, προσθέστε τα τριμμένα τυριά και ανακατέψτε με μανία μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πανέτοιμο και πεντανόστιμο! Γαλλικό τοστ με ρικότα και φράουλα ffodoijfjeyrry2 Κάντε αγνώριστο το απλό τοστάκι με κάτι που θα λατρέψει τόσο ο ουρανίσκος όσο και το μάτι σας. Φράουλα, τυρί, μέλι και μέντα σε έναν ανατρεπτικό συνδυασμό που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Η συνταγή είναι από τη διατροφολόγο και food blogger Ellie Krieger… ffodoijfjeyrry22 Πώς το φτιάχνετε: 1) Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπήστε το αυγό, το γάλα και τη βανίλια. Βουτήξτε τη μια πλευρά των φετών μέσα στο υγρό μείγμα, αναποδογυρίστε τες κατόπιν και αφήστε τες να μουλιάσουν για 1-2 λεπτά. 2) Λιώστε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέστε μετά τις δυο φέτες ψωμιού. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά τη μία πλευρά και για άλλα 5 την άλλη, μέχρι να αποκτήσει το ψωμί μια χρυσαφί απόχρωση. Μεταφέρετε τις φέτες σε ένα πιάτο και επαναλάβετε τη διαδικασία και για τις άλλες δύο φέτες με το βούτυρο που έχει απομείνει στο τηγάνι. 3) Κόψτε τις φέτες διαγώνια και σκεπάστε τες με τη ρικότα. Περιχύστε τες με μέλι (κι αν θέλετε, και με μια πρέζα χοντρό αλάτι) και διακοσμήστε τες με τις κομμένες φράουλες και τη μέντα… Στρείδια ψητά με σκόρδο, πάπρικα και βούτυρο παρμεζάνας ffodoijfjeyrry3 Ανάψτε το μπάρμπεκιου και ετοιμαστείτε για γευστικό μποναμά με… ευεργετικές ιδιότητες. Λαχταριστά μαλάκια με κρεμώδη υφή και πικάντικες μυρωδάτες νότες από τον γνωστό σεφ Miles Prescott… ffodoijfjeyrry33 Πώς τα φτιάχνετε: 1) Σε ένα μικρό μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί. 2) Ετοιμάστε τα κάρβουνα ή προθερμάνετε τον φούρνο σε δυνατή φωτιά. 3) Ανοίξτε με προσοχή τα στρείδια στα δυο. 4) Προσθέστε μια κουταλιά από το βουτυρένιο μείγμα σε κάθε στρείδι και αφήστε τα να ψηθούν για 5-6 λεπτά ή μέχρι να κάψει το βούτυρο. 5) Σερβίρετέ τα πάνω σε φέτες ψωμιού για να πιουν τα υγρά (αν θέλετε)… Κοτόπουλο γεμιστό με μυρωδάτο μασκαρπόνε ffodoijfjeyrry4 Υπεραπλή και σούπερ γρήγορη, η ιδιαίτερη αυτή συνταγή για δύο θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι του έρωτα. Απολαύστε υπεύθυνα! Το πιάτο μάς έρχεται από τον δημιουργικό μαγειρικά νου του Gordon Ramsay… ffodoijfjeyrry44 Πώς το φτιάχνετε: 1) Προθερμάνετε τον φούρνο. 2) Αναμείξτε το μασκαρπόνε με το δεντρολίβανο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο της αρεσκείας σας. 3) Τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου σε μια επιφάνεια και ανασηκώστε ελαφρά την πέτσα (προσοχή μην τη διαχωρίσετε εντελώς από το κρέας). Τοποθετήστε μια κουταλιά από το μείγμα μασκαρπόνε κάτω από δέρμα κάθε φιλέτου. Τυλίξτε κατόπιν το φιλετάκι μέσα σε δυο φέτες προσούτο, ώστε να παραμείνει το μείγμα στο εσωτερικό τους. 4) Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε ελαιόλαδο και περάστε για λίγο το κοτόπουλο από τη φωτιά και από τις δύο πλευρές. Βάλτε το κατόπιν στον ζεστό φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά. 5) Ρίξτε τον χυμό λεμονιού στο ταψί και με ένα κουταλάκι περιχύστε τα φιλέτα με τον ζωμό τους. Σερβίρετε με… φαντασία! Βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας με φέτα και ζάαταρ ffodoijfjeyrry5 Εδώ έχουμε μια γιορτινή και λαχταριστή σούπα τόσο χορταστική που μπορεί να λειτουργήσει άνετα ως κυρίως πιάτο. Και με μερικές πρέζες του περιβόητου αραβικού μείγματος ζάαταρ (θυμάρι σουσάμι, σουμάκ, ρίγανη και αλάτι), σωστού θρύλου της Ανατολικής Μεσογείου, η εξωτική σούπα μας γίνεται περίπλοκη γευστικά χωρίς περαιτέρω χασομέρια στην ετοιμασία της. Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά του βρετανού σεφ Shay Cooper… ffodoijfjeyrry55 Πώς τη φτιάχνετε: 1) Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε το λάδι και το μείγμα ζάαταρ και το ζεσταίνουμε, προσέχοντας να μη ζεματίσουμε τα μυρωδικά του ζάαταρ. Κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα. 2) Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο και τα μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τους κύβους γλυκοπατάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα πέντε λεπτά. 3) Προσθέτουμε εν συνεχεία το νερό, τον ζωμό και τη δάφνη και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει. Αν αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε το μάτι και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι γλυκοπατάτες έχουν μαλακώσει. Αν όχι, συνεχίζουμε το βράσιμο. 4) Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και περάστε τη σούπα από το μπλέντερ, ώστε να αποκτήσει τη βελούδινη υφή της. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. 5) Σερβίρετε στα πιάτα και γαρνίρετε με τη φέτα και το λάδι ζάαταρ… Πώς να ξέρει το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου πόσο εύκολη και απλή ήταν η ετοιμασία του δείπνου; Το μόνο που θα δει είναι το απίστευτο τελικό αποτέλεσμα πάνω στο τραπέζι. Και το επιδόρπιο μπορεί και να το φάτε στο κρεβάτι… Δείτε όλα τα θέματα του Weekend