Υπάρχουν εκατοντάδες πόλεις και μνημεία σε όλο τον κόσμο που κάποτε βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια της Γης και κάποια στιγμή, από κάποια φυσική καταστροφή, από το πέρασμα του χρόνου ή από ανθρώπινη παρέμβαση βρέθηκαν κάτω από το νερό. Σήμερα κάποια από αυτά τα μέρη τα απολαμβάνουν όσοι καταδύονται και ανακαλύπτουν τα υποβρύχια μυστικά τους. Κάποια άλλα αποκαλύπτονται όταν τα νερά αποτραβιούνται, δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό. «Μόλις αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τι έχουν να μας πουν για το προϊστορικό ανθρώπινο παρελθόν», λέει στο BBC ο Δρ Jon Henderson, ειδικός υποβρύχιας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκκλησία του 16ου αιώνα στην επαρχία Chiapas του Μεξικού. Καλύφθηκε από νερό ύστερα από πλημμύρα μετά την κατασκευή φράγματος το 1966 αλλά σε περιόδους ξηρασίας το εντυπωσιακό κτίσμα αναδύεται μέσα από τα νερά.
Ιαπωνία
Ένα από τις πιο μυστηριώδη βυθισμένα μέρη στον κόσμο είναι το Μνημείο Yonaguni της Ιαπωνίας, κοντά στη νότια άκρη του αρχιπελάγους Ryukyu. Τη δεκαετία του ’80, ο ντόπιος δύτης Kihachiro Aratake ανακάλυψε κάτι που έμοιαζε να είναι μονολιθική πυραμίδα φτιαγμένη από πέτρα, με τέλειες γωνίες, τεράστια σκαλοπάτια και ολόισιες κολόνες. Τα επόμενα χρόνια βρέθηκαν ακόμα πιο παράξενες κατασκευές.
Βρετανία
Το 2014 οι κάτοικοι της Cumbria πήραν τον τρόμο της ζωής τους όταν ένα μικρό αγροτικό χωριό αναδύθηκε από τα βάθη των νερών κοντά στο φράγμα Haweswater στην Αγγλία. Το Mardale Green, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής, χάθηκε κάτω από το νερό τη δεκαετία του ’30 με σκοπό να κατασκευαστεί ένα φράγμα που θα εξυπηρετούσε την κοντινή πόλη Μάντσεστερ.
Ελλάδα
Μόλις λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού στη νότια Πελοπόννησο, το Παυλοπέτρι πιστεύεται πως είναι η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, όπως σημειώνει το BBC. Λέγεται πως άνθισε περίπου 2000 χρόνια πριν χαθεί στο νερό, περίπου το 1000 π. Χ. «Τεράστια τμήματα των παγκόσμιων ακτογραμμμών – περιοχών σημαντικών όπου οι άνθρωποι ζούσαν λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων- βρίσκονται σήμερα κάτω από το νερό», τονίζει ο Henderson που το 2011 ήταν επικεφαλής στην προετοιμασία ντοκιμαντέρ του BBC για το Παυλοπέτρι, στο πλαίσιο του οποίου έγινε και απόπειρα ψηφιακής αναπαράστασής του.
Βρετανία
Εδώ δεν μιλάμε για ένα βυθισμένο χώρο, ωστόσο το Sea Henge στο Νόρφολκ της Βρετανίας είναι συναρπαστικό και αποκαλυπτικό ως προς το πώς οι αρχαίες ανθρώπινες κοινότητες τιμούσαν τους νεκρούς τους.
Ινδία
Ο ναός Shore της Ινδίας στέκεται περήφανος στην ακτή του κρατιδίου Tamil Nadu από τον 8ο αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1984 και γλίτωσε και από τα καταστροφικά κύματα του τσουνάμι του 2004.
Αίγυπτος
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ομάδα αρχαιολόγων από τη Γαλλία και την Αίγυπτο ανακάλυψε κάτι που έμοιαζε να είναι το μεγαλοπρεπές παλάτι της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, που παρέμενε χαμένο για 1600 χρόνια στα ανοιχτά των ακτών της Αλεξάνδρειας, μέσα στα θολά νερά του κόλπου Aboukir.
Κίνα
Αρχαίος κινεζικός θρύλος υποστηρίζει την ύπαρξη πόλης κάτω από τα νερά της λίμνης Fuxian στην επαρχία Yunnan ενώ οι ντόπιοι λένε πως έχουν δει ερείπια πόλης- φάντασμα να διαφαίνονται κάτω από την επιφάνεια του νερού τις ημέρες με νηνεμία.
Τζαμάικα
Το Ρort Royal ήταν ένα από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους του Νέου Κόσμου που πλούτιζε από τους σκλάβους και τη ζάχαρη που περνούσαν από τα νερά του. Ήταν επίσης ο παράδεισος γλεντζέδων πειρατών καθώς είχε μπαρ και οίκους ανοχής. Καθώς τα πλούτη της πόλης αυξάνονταν- ενώ μαζί μεγάλωνε και η φήμη της σε σχέση με τις υπερβολές και τις ακολασίες- έγινε γνωστή ως η «πιο κακοήθης πόλη στη Γη».
Γερμανία
Στα βορειοδυτικά σύνορα της Γερμανίας βρίσκονται τα νησιά North Frisian, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που σταδιακά «διαλύονται» από τις ισχυρές παλίρροιες της Βόρειας Θάλασσας. Το πιο γνωστό από τα νησιά είναι το Sylt όπου οι αμμώδεις παραλίες, οι καταπράσινες εκτάσεις και τα γραφικά έθιμα προσέλκυαν πλήθη Γερμανών και Ευρωπαίων τουριστών.