Η Σίντι Ενγκάμπα, η οποία είναι από το Καμερούν αλλά από τα 11 της χρόνια μένει στη Μεγάλη Βρετανία και πλέον δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της, είναι αυτή που κατέκτησε το 1ο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 για την Ομάδα Προσφύγων, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά της κατηγορίας των 75 κιλών στην πυγμαχία.

Η 26χρονη αθλήτρια έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο Καμερούν, από τη στιγμή που εκεί η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Έτσι, παραμένει στη Μεγάλη Βρετανία και τώρα ζει την κορυφαία στιγμή της καριέρας της αφού με την πρόκρισή της στους ημιτελικούς εξασφάλισε μετάλλιο στην κατηγορία 75 κιλών της πυγμαχίας.

Ένα μετάλλιο που έχει ιστορική σημασία αφού είναι το πρώτο για την Ομάδα Προσφύγων που παίρνει μέρος στους Αγώνες του Παρισιού. Η Ενγκάμπα αντιμετώπισε στον προημιτελικό τη Γαλλία Νταβινά Μισέλ και τη νίκησε, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει μετάλλιο, όπως συμβαίνει με τις ηττημένες των ημιτελικών στην πυγμαχία.

Ιστορική στιγμή, επομένως, για την Ομάδα Προσφύγων, η οποία πήρε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και από τότε έχει καθιερωθεί η παρουσία της στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.