H περιοχή στη Μέση Ανατολή μοιάζει με καζάνι που βράζει καθώς οι χώρες της Δύσης καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο», καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ιορδανία έχουν εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο ότι όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στο Λίβανο θα πρέπει να «προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης» και να είναι έτοιμοι να «καταφύγουν στον τόπο τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ανέφερε ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει και ακυρώσει πτήσεις και πολλές έχουν εξαντλήσει τις θέσεις τους, αλλά «οι επιλογές εμπορικών μεταφορών για την έξοδο από τον Λίβανο παραμένουν διαθέσιμες».

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναπτύσσει επιπλέον πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις του Ιράν και των υποστηρικτών του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό, προξενικό προσωπικό και αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων για να βοηθήσει σε τυχόν εκκενώσεις – αλλά προέτρεψε τους πολίτες του να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, και όσο ακόμη εκτελούνται εμπορικές πτήσεις.

Δύο βρετανικά στρατιωτικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και η Βασιλική Αεροπορία έχει θέσει σε ετοιμότητα μεταφορικά ελικόπτερα.

Η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.

Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι έχουν τεθεί σε «υψηλό συναγερμό»

Την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πανηγυρίζει σημαντικές νίκες εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι έχουν τεθεί σε «υψηλό συναγερμό», ενώ οι ΗΠΑ προχώρησαν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή από την 7η Οκτωβρίου, καθώς ο φόβος για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια εντείνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ιράν δήλωσε χθες ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες την ελπίδα πως το Ιράν θα επιδείξει τελικά αυτοσυγκράτηση παρά τις απειλές ότι θα εκδικηθεί, ωστόσο κατά την εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων η ιρανική επίθεση «θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες», για αυτό και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί. Ορόσημο αποτελεί η ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Κατά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης, τα ιρανικά αντίποινα ενδέχεται να υπερβαίνουν ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανάλογο με αυτό του περασμένου Απριλίου, προχωρώντας σε μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επίθεση, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι θα ταξιδέψει σήμερα στο Ιράν, σε μια σπάνια επίσκεψη, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Ιρανό ομόλογό του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη του Σαφάντι στο Ιράν έρχεται στη συνέχεια διπλωματικών επαφών από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Αιγύπτου χθες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πλοία στη Μέση Ανατολή

Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά πλοία και μοίρα μαχητικών στην περιοχή σηματοδοτεί ίσως τη μεγαλύτερη κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αεροπλάνων προς τη Μέση Ανατολή προειδοποιώντας τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν διέταξε την ανάπτυξη στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» και των πλοίων συνοδείας του για να διασφαλιστεί ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στην περιοχή. Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το «USS Theodore Roosevelt», βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν την Παρασκευή και συνοδευόταν από πολλά άλλα πολεμικά πλοία μετά την πρόσφατη αποχώρησή τους από τον Περσικό Κόλπο, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η μετατόπιση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακινηθούν στο Ισραήλ εάν πλεύσουν δυτικά γύρω από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα. Aντιτορπιλικά και καταδρομικά, ικανά για βαλλιστική πυραυλική άμυνα αλλά και επίθεση, θα αναπτυχθούν επίσης στην περιοχή, γράφει η Washington Post. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οδυνηρή και ισχυρή» η απάντηση του Ιράν

Όπως είπαν, δεν είναι ακόμα γνωστό αν Ιράν και Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσουν συντονισμένη επίθεση ή θα δράσουν χωριστά. Εκτιμούν ότι και οι δύο εχθροί του Ισραήλ εργάζονται ακόμη για την οριστικοποίηση των στρατιωτικών τους σχεδίων και την έγκρισή τους σε πολιτικό επίπεδο.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν στις 12 με 13 Αυγούστου, στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, την ιρανική επίθεση

Το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Al Jazeera: «Αποκλείεται το Ιράν να συμφωνήσει να μην απαντήσει στρατιωτικά [στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη], ή να πραγματοποιήσει μόνο μια συμβολική απάντηση. Οποιαδήποτε απάντηση από το Ιράν θα είναι ισχυρή και οδυνηρή».

Πάντως, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν στις 12 με 13 Αυγούστου, στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, την ιρανική επίθεση, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το ερώτημα είναι αν το Ιράν θα ενεργοποιήσει τους συμμάχους του στην περιοχή με ενδεχόμενο τα αντίποινα εκτός από την Τεχεράνη να έρθουν από την Υεμένη, το Ιράκ ή τη Συρία.

Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει από τη Χεζμπολάχ να χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ και να μην περιορίζεται πλέον σε στρατιωτικούς στόχους.

Η ίδια η  Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και  σαν αντίποινα για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.