Το τυρί αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής παγκοσμίως. Αν και πολλές φορές έχει κακή φήμη λόγω των υψηλών θερμίδων και λιπαρών, τα περισσότερα τυριά είναι θρεπτικά και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Υπάρχουν εκατοντάδες τυριά που φτιάχνονται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Μαλακά ή σκληρά τυριά, μια τεράστια ποικιλία για κάθε γεύση, υφή και εντέλει προτίμηση. Το Health συγκέντρωσε τα εννέα πιο υγιεινά είδη τυριών με τη λίστα να ξεκινάει από ένα ελληνικό, τη φέτα…

1. Φέτα

Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, η φέτα είναι πλούσια σε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη νευρολογική λειτουργία, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον μεταβολισμό και τη σύνθεση του DNA.

2. Παρμεζάνα

Η παρμεζάνα, το αγαπημένο σκληρό ιταλικό τυρί που συνήθως συνοδεύει πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες, είναι φυσικά χαμηλό σε λακτόζη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία. Η παρμεζάνα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το σελήνιο και η Β12.

3. Τυρί cottage

Το τυρί cottage είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχει υψηλά επίπεδα σεληνίου, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

4. Τσένταρ

Το τσένταρ είναι χαμηλό σε λακτόζη, γεμάτο βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, η Β12, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Α.

5. Ρικότα

Η ρικότα, το κρεμώδες ιταλικό τυρί, ιδιαίτερα δημοφιλές σε πιάτα μεσογειακής δίαιτας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, όπως η Β12, η βιταμίνη Α και το ασβέστιο, και είναι χαμηλή σε νάτριο.

6. Ματσέγκο

Το ματσέγκο είναι ένα παλαιωμένο τυρί που παράγεται στην περιοχή της La Mancha στην Ισπανία από γάλα προβάτων της φυλής Manchega. Είναι φυσικά χαμηλό σε λακτόζη, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο.

7. Μπλε τυρί

Το μπλε τυρί περιλαμβάνει μια ομάδα τυριών (Roquefort, Gorgonzola, Stilton κ.ά.) που παρασκευάζονται με καλλιέργειες ενός μύκητα που ονομάζεται Penicillium Roqueforti. Είναι καλή πηγή στοιχείων όπως το ασβέστιο και αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β.

8. Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και περιέχει μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Α και σεληνίου. Επίσης, είναι χαμηλή σε νάτριο.

9. Κατσικίσιο τυρί

Το κατσικίσιο τυρί είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει μηδενικούς υδατάνθρακες, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές σε όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Είναι επίσης πλούσιο σε χαλκό και ριβοφλαβίνη.

Πόσο τυρί να καταναλώνετε καθημερινά;

Οι ανάγκες σε θερμίδες και μακροθρεπτικά στοιχεία διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως το επίπεδο δραστηριότητας, το μέγεθος του σώματος και οι ατομικοί στόχοι υγείας. Τα τυριά γενικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, επομένως συνιστάται η κατανάλωσή τους με μέτρο.

Οι συστάσεις των ειδικών για έναν μέσο άνθρωπο, που δεν αντιμετωπίζει κάποια ιδιαίτερη κατάσταση υγείας, όπως για παράδειγμα υψηλή χοληστερόλη, είναι περίπου τρεις μερίδες τυριού την ημέρα, δηλαδή περίπου 85 γραμμάρια τυριού. Και πάντα με πρώτη επιλογή τα τυριά με χαμηλότερα λιπαρά.