Πληροφορίες ήθελαν τον Ολυμπιακό να είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Σιλβέστρ Βαρέλα της Πόρτο. Το θέμα με τον Περέιρα που έχει προκύψει ίσως αλλάξει την κατάσταση, αλλά θέμα με τον Πορτογάλο υπάρχει εδώ και καιρό ανεξάρτητα με το αν η… σταγόνα ξεείλισε χθες.

Σας παρουσιάζουμε τον εξτρέμ των «δράκων» που μπορεί να βάλει… φωτιά στα άκρα της ομάδας του Λιμανιού.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Αλμάδα. Ο παραλιακός δήμος που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου, βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά και τη… δόξα που έφερε στην πόλη ο Λουίς Φίγκο ως γνήσιο τέκνο της περιοχής.

Το κεντρικό λιμάνι Κασίλιας συνδέεται με φέρυ με τη Λισαβώνα. Μια μέρα του 2001 ένα απ΄ αυτά πήγε τον Σιλβέστρ Βαρέλα από την Pescadores στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ. Της ομάδας σύμβολο της πρωτεύουσας της χώρας. Εκεί απ’ όπου ανεδείχθησαν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Φίγκο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Πέπε και άλλοι πολλοί.
Στη Σπόρτινγκ δεν τον πίστεψαν ποτέ!

Η τριερτία… φοίτησης στις ακαδημίες της ομάδας πέρασε και το 2004 ο Βαρέλα προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα. Δεν μένει εκεί, όμως, μιας και δίνεται δανεικός στην Casa Pia, με την οποία έχει σε 36 ματς 11 γκολ. Δείχνει ότι αξίζει να πάρει την ευκαιρία του στην Σπόρτινγκ.

O Πεσέιρο τον έχει στο ρόστερ του αλλά δεν του δίνει τόσες ευκαιρίες ώστε να δείξει το ταλέντο του. Ίσως και εκείνος να μην έδειξε ότι πρέπει να παίξει παραπάνω. Ετσι, στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα του 2006 πηγαίνει στη Σετούμπαλ. Εκεί παίζει σε 15 ματς, σκοράροντας 2 γκολ και δίνοντας τρεις ασίστ.

Εκεί μένει και την επόμενη σεζόν, παίζοντας μάλιστα και στο UEFA Cup, αλλά η ομάδα του αποκλείστηκε από την Χέρενφεεν.

Είναι η πρώτη του γεμάτη χρονιά, την οποία ολοκληρώνει με 33 συμμετοχές, δύο γκολ και τρεις ασίστ (ξανά, με περισσότερο χρόνο συμμετοχής βέβαια).

Την ακριβώς επόμενη χρονιά παίζει ξανά δανεικός. Όμως, όχι στην χώρα του, μιας κι Ουέλβα είναι η ομάδα του δίνει την δυνατότητα να γνωρίσει την Ισπανία και την Primera Division.

Προπονητής του, ένας παλιός μας γνώριμος, ο Μουνιόθ, o oποίος μετά την ήττα από την Σεβίλλη στις 3/2 του 2008 φεύγει και αφήνει την θέση του στον Ζαμπράνο. Μ’ αυτόν ο Βαρέλα παίρνει κάπως παραπάνω χρόνο αλλά δεν εντυπωσίασε και έτσι παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής έχοντας στα πόδια του 24 ματς και 1.082′.
Από… θαλασσοδαρμένος, ρίχνει «άγκυρα» στο Πόρτο

Η Εστρέλα γίνεται η 5η του επαγγελματική ομάδα, η οποία τον κάνει δικό της με μετεγγραφή. Εκεί παίρνει τον ρόλο ηγέτη που ήθελε τόσο από τον Βίντιγκαλ όσο και από τον Λάζαρο Ολιβέιρα. Η πιο γεμάτη του χρονιά στην Primeira Liga με 7 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 31 ματς του δίνει τοι εισιτήριο για την Πόρτο.

Στο «Ντραγκάο» έχει την ευκαιρία να παίξει στο Champions League. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον ξεκινάει σε αρκετά ματς βασικό, σε μια ομάδα που έχει μέσα Φαλκάο, Χουλκ, Μπρούνο Αλβες, Ραούλ Μεϊρέλες και Φερνάντο Μπελούστσι.

Μάλιστα, στο πρώτο του 90λεπτο στ’ αστέρια σκοράρει το πρώτο του γκολ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Σε 29 ματς μετρά 11 γκολ και 4 ασίστ.

Την επόμενη σεζόν έρχεται ο Αντρέ Βίλας – Μπόας στην ομάδα. Και μ’ αυτόν στον πάγκο δεν… βγαίνει. Ίσα – ίσα όντας στα 25 του διανύει την πιο ώριμη φάση του. Η Πόρτο… σαρώνει τους τίτλους (Europa League, πρωτάθλημα, Κύπελλο, Supercup Πορτογαλίας και UEFA Super Cup) και εκείνος παίζει σημαντικό ρόλο. Οι αριθμοί «μιλούν» μόνοι τους: 44 ματς, 13 γκολ και έξι ασίστ.

Με προπονητή τον Βίτορ Περέιρα, έχει σε 36 ματς, 6 γκολ και δύο ασίστ σε ένα πρωτάθλημα όπου η Πόρτο είχε μόλις μία ήττα (29/1 του 2012 από την Ζιλ Βισέντε).

Την επόμενη χρονιά, η Πόρτο φτάνει στο δεύτερο της πρωτάθλημα με τον Περέιρα στον πάγκο και μάλιστα χωρίς να χάσει! Ο Βαρέλα είναι ακόμη πιο παραγωγικός και σε 36 ματς (σε όλες τις διοργανώσεις) σκοράρει 7 φορές και δίνει 4 ασίστ.

Ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού φεύγει και στη θέση του έρχεται ο Πάουλο Φονσέκα. Ο Βαρέλα, όμως, παίζει βασικό ρόλο παρόλο που από την ομάδα του έχουν φύγει παίκτες όπως οι Φαλκάο, Χουλκ, Μπελούστσι και Μπρούνο Άλβες. Σε 48 ματς πετυχαίνει 11 γκολ και 7 ασίστ.
Δεν τον… σήκωσε η Αγγλία

Σ’ εκείνο το σημείο είναι στο πικ του. Εχει σηκώσει με την Πόρτο 14 τρόπαια συνολικά! Ετσι, φεύγει για νέες… πολιτείες και συγκεκριμένα για την Αγγλία και την Γουέστ Μπρομ. Ενας τραυματισμός που τον ταλαιπώρησε τον άφησε εκτός μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το ντεμπούτο του έγινε τελικά στις 2/12 στην ήττα με τη Γουέστ Μπρομ. Σε επτά ματς στην Premier League έχει 7 συμμετοχές και ένα γκολ.

Αργότερα, το Γενάρη, η Πάρμα που ακόμη ψάχνει τις… τελευταίες ανάσες της για να διατηρηθεί στη «ζωή» έρχεται να τον πάρει ως δανεικό.

Στη Serie A έχει σε 19 ματς 3 γκολ και μία ασίστ και δείχνει ότι ο τραυματισμός του ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, στα 30 αναζητά την 9η ομάδα στην καριέρα του.

Εθνική ομάδα και πάλι με Σάντος

Εχει περάσει απ’ όλα τα κλιμάκια της εθνικής του ομάδας. Σε ηλικία 25 ετών 1 μήνα και 1 μέρα, ο Κάρλος Κεϊρός τον βάζει αντί του Νάνι στο 2-0 επί της Κίνας. Συνολικά μετράει 25 συμμετοχές, 5 γκολ και 3 ασίστ.

Ύστερα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε ξανά στην εθνική ομάδα, αποτελώντας μία από τις εννιά αλλαγές που έκανε στις κλήσεις του.

Το σίγουρο είναι ότι πέρα από την επιστροφή του στην εθνική, θέλει να επιστρέψει και σε μια ομάδα που θα του δώσει ρόλο πρωταγωνιστή!

Πηγή: gazzetta.gr