Από τις απειλές στον Πάμπλο Οσβάλντο στην προετοιμασία της Ρόμα στο Ρισκόνε ντι Μπρούνικο πέρυσι το καλοκαίρι, στο ντέρμπι φάρσα Σαλερνιτάνα-Νοτσερίνα που διήρκεσε 20 λεπτά γιατί οι φιλοξενούμενοι είχαν δεχτεί προειδοποίηση από τους οπαδούς τους και υποκρινόμενοι τραυματισμούς έμειναν μονάχα έξι στο γήπεδο, μέχρι την μπανάνα που πετάχτηκε στον Κόνσταντ.

Απειλές, χαστούκια, ξυλοδαρμοί, εγκληματικότητα, στοιχηματισμός, φανέλες που οι παίκτες (βλέπε Πάντοβα) έβγαλαν και παρέδωσαν στους οπαδούς κατόπιν καθόλου φιλικού και ευγενικού αιτήματος από τη μεριά των τελευταίων, παίκτες που μπαίνουν στην μαύρη λίστα γιατί χαιρέτισαν την αντίπαλη κούρβα, σωματική βία, ομάδες που δεν κατεβαίνουν στο γήπεδο, πολιορκίες και πολλά άλλα συνέβησαν στην τελευταία σεζόν γύρω από το ιταλικό ποδόσφαιρο, από τη Σέριε Α ως τις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Όλα αυτά έγιναν μια έκθεση με τον τίτλο: «Οι παίκτες στο στόχαστρο», την οποία παρουσίασε τις τελευταίες ώρες στην ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία η ιταλική ένωση ποδοσφαιριστών σε μια συνάντηση, την οποία επόπτευσε ο γενικός διευθυντής Τζάνι Γκρατσιόλι.

Πρόκειται για την προσπάθεια της Aic να πει τέρμα «στο ποδόσφαιρο που δεν θέλουμε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της Νταμιάνο Τομάζι και συνέχισε: «Είναι δύσκολο ακόμη και να πείσουμε τους παίκτες να καταγγείλουν τα περιστατικά, η ομερτά είναι σχεδόν ο κανόνας παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί και προκαλούν ρίγη».

Οι αριθμοί για τους οποίους κάνει λόγο Τομάζι είναι οι εξής: Το μεγαλύτερο μέρος των παικτών (35%) έχει υποστεί σωματική βία, στη συνέχεια ακολουθούν οι ύβρεις και απειλές (28%) και τα πανό (13%) με περιεχόμενο που δεν το λέει κανείς ακριβώς ενθαρρυντικό (ακολουθούν βλάβες-ζημιές 8%, αρνητικά λεκτικά συνθήματα 6%, αρνητικά γραπτά συνθήματα 6%, τράβηγμα ή βγάλσιμο φανέλας 6%).

Και επίσης: Το 62% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχει αντιμετωπίσει προβλήματα από τους οπαδούς, τα πράγματα φαίνονται να είναι καλύτερα στους ερασιτέχνες (38%), αλλά εδώ πάρα πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται εξαιτίας του φόβου. Συνήθως οι επιθέσεις είναι απέναντι στην ομάδα συνολικά (65%), όταν όμως έχει στοχοποιηθεί ένας παίκτης ατομικά (35%) είναι ακόμη πιο δύσκολο για αυτόν να ξεφύγει ανέπαφος.

Το στοιχείο που επίσης τρομοκρατεί είναι αυτό που αναφέρεται στα λεγόμενα «φιλικά πυρά»: Σε ποσοστό 47% οι παίκτες απειλούνται και δέχονται σωματική βία από τους ίδιους τους οπαδούς τους, σε 31% από τους αντίπαλους τιφόζι, ενώ εμφανίζει επικίνδυνες αυξητικές τάσεις, στο 22%, η επίθεση από άλλα στοιχεία, εγκληματικά, τα οποία διεισδύουν στο ποδόσφαιρο εξαιτίας του παράνομου στοιχήματος και των στημένων παιχνιδιών.

Περισσότερα θέματα για το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς στο tifosi.gr