Στις 28 Απριλίου 1967, ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι αρνήθηκε να καταταχθεί στο στρατό των ΗΠΑ και να πολεμήσει στο Βιτενάμ, μία απόφαση που θα του στοίχιζε τον τίτλο και την δυνατότητα να ασκεί την πυγμαχία αλλά ήταν και ένα από τα πολλά που τον κατέστησαν μία φιγούρα του οποίου οι μάχες ξεπερνούν τα όρια του ρινγκ όταν σκοπός είναι η ειρήνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Γεννήθηκε με το όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι Τζρ, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, στις 14 Ιανουαρίου 1942 και άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι το 1964 αφού ασπάστηκε το Ισλάμ.
Είναι ο μόνος που κατέκτησε τρεις φορές τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών της επαγγελματικής πυγμαχίας. Κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη και έκανε το ντεμπούτο του στην επαγγελματική πυγμαχία εναντίον του Tunney Hunsaker στις 29 Οκτωβρίου 1960, κερδίζοντας τον αγώνα σε έξι γύρους.
Μια μέρα σαν αυτή το 1967, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε πόλεμο με το Βιετνάμ, ο Μοχάμεντ Άλι αρνήθηκε να ενταχθεί στο στρατό, λέγοντας: «Δεν έχω καμία διαμάχη με αυτούς τους Βιετκόνγκ».
Ένα χρόνο πριν είχε εκφράσει σαφώς την άποψή του για το Βιετνάμ:
«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να πάω να πυροβολήσω τον αδερφό μου ή κάποιον άλλο με πιο σκούρο δέρμα, ή φτωχούς και πεινασμένους ανθρώπους στη λάσπη, για τη μεγάλη και ισχυρή Αμερική. Και γιατί να τους πυροβολήσω; Δεν με φώναξαν ποτέ “ν***ο”, ποτέ δεν με λιντσάρισαν, δεν μου έβαλαν σκύλους, δεν μου έκλεψαν την εθνικότητά μου, δεν βίασαν και σκότωσαν τη μητέρα και τον πατέρα μου. Να τους πυροβολήσω για ποιο λόγο; Πώς μπορώ να πυροβολήσω αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους; Απλώς πηγαίντε με στη φυλακή».
Αργότερα το ίδιο έτος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 10.000 δολαρίων ενώ του απαγορεύτηκε η πυγμαχία για τρία χρόνια. Έμεινε εκτός φυλακής ύστερα από έφεση και επέστρεψε στο ρινγκ στις 26 Οκτωβρίου 1970, βγάζοντας νοκ άουτ τον Τζέρι Κουάρι στην Ατλάντα στον τρίτο γύρο.
Στις 8 Μαρτίου 1971, ο Άλι πάλεψε με τον Τζο Φρέιζερ στο «Fight of the Century» και έχασε μετά από 15 γύρους, γνωρίζοντας την πρώτη ήττα στην επαγγελματική του καριέρα. Στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την καταδίκη του.
Σε ρεβάνς το 1974, ο Άλι νίκησε τον Φρέιζερ σε 12 γύρους. Στις 30 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, ένας αουτσάιντερ Άλι κέρδισε τον Τζορτζ Φόρμαν σε μία από τις πιο θρυλικές μάχες της καριέρας του και ξαναπήρε τη ζώνη του πρωταθλητή βαρέων βαρών στο εξαιρετικά δημοφιλές “Rumble in the Jungle” στην Κινσάσα του Ζαΐρ, με νοκ άουτ στον όγδοο γύρο.
Άλλη μία ιστορική μάχη ήταν αυτή του Άλι με τον Τζο Φρέιζερ στο “Thrilla in Manila” το 1975, όπου ο Άλι κέρδισε με τεχνικό νοκ άουτ.
Τον Ιούνιο του 1979, ο Άλι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πυγμαχία. Μετά την ήττα από τον Τρέβορ Μπέρμπικ στις 11 Δεκεμβρίου 1981, ο Άλι έφυγε από το ρινγκ για τελευταία φορά, με ρεκόρ 56-5. Το 1984, αποκαλύφθηκε ότι ο Άλι είχε νόσο του Πάρκινσον. Πέθανε στις 3 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 74 έτων.
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
1826: Ο διάσημος Ιταλός συνθέτης, Τζοακίνο Ροσίνι, διευθύνει συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης.
1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε ένα τηλέφωνο τσέπης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινητού τηλεφώνου.
1923: Ανοίγει της πύλες του το «Γουέμπλεϊ» με τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Μπόλτον και τη Γουέστ Χαμ. Περίπου 200.000 θεατές παρακολουθούν το μεγάλο αγώνα, που λήγει 2-0 υπέρ των Γουόντερερς.
1928: Η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 22ης Απριλίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.
1930: Η πολιτεία της Καλιφόρνια βυθίζεται στο σκοτάδι, λόγω ολικής έκλειψης ηλίου.
1932: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού από τους ερευνητές Γουίλμπορ Σόγιερ, Ρέι Λόιντ και Στιούαρτ Κίτσεν.
1945: Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του, Κλάρα Πετάτσι, εκτελούνται από μέλη του Ιταλικού Κινήματος Αντίστασης ενώ επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα.
1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να καταταχθεί στον αμερικανικό στρατό και να εκτίσει την θητεία του στο Βιετνάμ.
1971: Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και παίρνει το εισιτήριο για το «Γουέμπλεϊ». Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών οι «πράσινοι» θα γνωρίσουν την ήττα από τον Άγιαξ.
1992: Δακρυσμένος μπροστά στον φακό της τηλεόρασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνει: «Δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική».
1992: Κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 η εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, η οποία συνεχίζει να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες.
1993: Τραυματίζεται ο Σέρβος καλαθοσφαιριστής του Πανιωνίου, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, στο κλειστό της Νέας Σμύρνης στον αγώνα Πανιώνιος – Παναθηναϊκός, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Θα παραμείνει για 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι και θα πεθάνει στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο.
1997: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, βαπτίζει στο Παραλίμνι, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Κύπριου αγωνιστή και θύμα της αγριότητας των «Γκρίζων Λύκων», Τάσου Ισαάκ.
1998: Ενθρονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης.
2020: Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την σταδιακή άρση για ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο για τον κορονοϊό. Ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν από τις αρχές Μαΐου θα είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
2021: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει τη Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διέπει τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.
Γεννήσεις
1906 – Κουρτ Γκέντελ, Αυστριακός μαθηματικός
1908 – Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας
1937 – Σαντάμ Χουσεΐν, Ιρακινός πολιτικός
1941 – Νίκος Μαστοράκης, Έλληνας σκηνοθέτης και δημοσιογράφος
1974 – Πενέλοπε Κρουζ, Ισπανίδα ηθοποιός
1981 – Τζέσικα Άλμπα, Αμερικανίδα ηθοποιός
1988 – Χουάν Μάτα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1918 – Γκαβρίλο Πρίντσιπ, Βόσνιος δολοφόνος. Άναψε το φιτίλι για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σαράγεβο
1945 – Μπενίτο Μουσολίνι, Ιταλός δικτάτορας
1986 – Σπύρος Μουστακλής, Έλληνας στρατιωτικός, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας.
1990 – Νουρή Φετά, Έλληνας πολιτικός
1994 – Αδαμάντιος Διαμαντής, Κύπριος ζωγράφος
2000 – Αλέξης Παπαλέξης, Έλληνας αντιστασιακός και πολιτικός
2004 – Δημήτριος Τσάκωνας, Έλληνας κοινωνιολόγος και πανεπιστημιακός
2005 – Οδυσσέας Δημητριάδης, Έλληνας μουσικός
2015 – Βασίλης Δημητρίου, Έλληνας συνθέτης
2016 – Όσκαρ Άλβαρες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
2021 – Μάικλ Κόλινς, Αμερικανός αστροναύτης.
Το σχετικό post του Newsbeast στο Instagram