Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς περιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου, κάνοντας λόγο για μια καινούργια προσπάθεια «χωρίς κεκτημένα και προαπαιτούμενα». Ο κ. Τσίπρας επικαλείται σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» το παράδειγμα του ΣΥΝ, καθώς θα «επικυρώσει τη βούληση να ενταχθεί δίχως προαπαιτούμενα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, προσθέτοντας με νόημα πως όταν ξεκινάς μια καινούργια προσπάθεια «δεν υπάρχουν κεκτημένα και συνήθειες».

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη…

Σε όλους τους τόνους αμφισβητείτε ότι το «κλίμα αλλάζει» και ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Εάν ισχύουν όσα υποστηρίζετε, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε δημοσκοπικά εκτιναχθεί;

Το «κλίμα αλλάζει» είναι η κωδική ονομασία μίας καλοστημένης επιχείρησης εξαπάτησης από τα τρία κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως χορηγοί επικοινωνίας της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αδυσώπητη. Όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνονται από την Κομισιόν και τη Eurostat, δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έζησε ο τόπος μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνεπώς, δεν υπάρχει success story, υπάρχει μία τραγική πραγματικότητα που διαρκώς θα επιδεινώνεται.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος των πολιτών απογοητεύεται. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε απόγνωση, σχεδόν σε κατάθλιψη. Αυτός ο κόσμος δεν απαντά καν στις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων. Να σας θυμίσω μόνο ότι πριν από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου μάς έδιναν 7% και τελικά πήραμε 17%.

Όταν όμως έρθει η ώρα των εκλογών θα γίνει ορμητικό ποτάμι που θα πνίξει τα κόμματα του Μνημονίου. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ πως έχει πια παγιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων, ως η ελπίδα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Μετά τις γερμανικές εκλογές υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να τεθεί και το θέμα νέου «κουρέματος» του χρέους. Δεν θα είναι μια θετική κίνηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας;

Θυμάμαι από το 2010 τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαγραφή και κούρεμα. Τότε όλο το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, για να προστατεύσει τις τράπεζες, μόνο στην πυρά δεν μας πέταξε. Θυμάμαι, επίσης, ότι ο βασικός λόγος της εφαρμογής του Μνημονίου ήταν η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και η επιστροφή στις αγορές. Αργότερα, όταν όλοι προστάτευσαν τα νώτα τους, προχωρήσαμε, επί Βενιζέλου υπουργού Οικονομικών, σε ένα κούρεμα χρέους που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως το μόνο κούρεμα που μεγάλωσε αντί να μικρύνει το χρέος. Φτάσαμε σήμερα, η χώρα να έχει χρέος 309 δισ., ενώ το 2010 είχε 310 δισ. Μόνο που τότε το χρέος ήταν 125% και σήμερα είναι 175%. Χορτάσαμε από σωτήρες, αλλά το χρέος εκτοξεύτηκε.

Ορισμένοι λένε ότι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι υποκριτικό. Και πως επί της ουσίας, επιχειρείτε να δημιουργήσετε τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Εμείς δεν ανακαλύψαμε χτες την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Αυτά τα φαινόμενα τα πολεμάμε δεκαετίες τώρα. Εμείς δεν περιμέναμε να πάρει 6% η Χρυσή Αυγή για να έχουμε σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση μαζί της, το κάναμε και όταν έπαιρνε 0,1%. Γιατί είχαμε ένα συνεπές μέτωπο απέναντι στον κοινωνικό εκφασισμό και γιατί διαβάσαμε από νωρίς τα σημάδια. Συνεπώς, αναζητήστε αλλού τους υποκριτές για αυτό το νομοσχέδιο.

Επιμένετε στην πρόταση για την κατάργηση των συνιστωσών; Γιατί, όπως φαίνεται, ορισμένες συνιστώσες τουλάχιστον λένε ότι δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυσή τους. Θα μπορούσε να δοθεί ένας μεταβατικός χρόνος για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών;

Οι εξαγγελίες μας έναν χρόνο τώρα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχία συνιστωσών σε ενιαίο φορέα των μελών του, ήταν σαφείς. Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Νοέμβρη ακόμα σαφέστερες. Τώρα τον λόγο θα τον έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία-γιορτή της δημοκρατίας, που θέλουμε να είναι το πρώτο μας Συνέδριο.

Σε αυτή την ιστορική περιπέτεια για την Αριστερά, τον λαό και τόπο, καμία άποψη και καμία συμβολή δεν περισσεύει. Ας έχουμε όμως πάντα τον νου και το βλέμμα μας στραμμένο στον κόσμο που εναποθέτει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο κόσμος περιμένει από εμάς αποφασιστικότητα, συνέπεια και καθαρότητα λόγου. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερη εσωκομματική δημοκρατία, κάθε άλλο. Σημαίνει όμως ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο κόσμος που μας παρακολουθεί ένα πράγμα θέλει να ξέρει: Αν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση και την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και της κυβέρνησης για τη σωτηρία της κοινωνίας. Και σε αυτό το ερώτημα δεν χωράνε αναβολές.

Να θεωρούμε δεδομένη την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Κλείνει ένας κύκλος που κράτησε πάνω από 20 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια, το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και «λαμπροί» διαμορφωτές γνώμης επιχείρησαν πολλές φορές και προέβλεψαν ακόμα περισσότερες την πολιτική εξαφάνιση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Όχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά ο Συνασπισμός ρίζωσε στην ελληνική κοινωνία, συμμετείχε σε όλους τους μεγάλους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, υπήρξε συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιβραβεύτηκε από τους πολίτες με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ θα δώσει ένα ισχυρό σήμα. Θα επικυρώσει τη βούληση της μεγαλύτερης συνιστώσας να ενταχθεί δίχως προαπαιτούμενα στον νέο ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ένας πετυχημένος πολιτικός κύκλος κλείνει, ένας νέος, ακόμα πιο φιλόδοξος, είναι μπροστά μας.

Ως μείζον θέμα εξελίχθηκε και η πρόταση για την κατάργηση των λιστών για την εκλογή των οργάνων του κόμματος. Γιατί αμφισβητείτε ένα «κεκτημένο» που υπάρχει και στη λειτουργία του ΣΥΝ;

Όταν ξεκινάς μια καινούργια προσπάθεια, δεν υπάρχουν κεκτημένα ή συνήθειες. Όλα τα επερωτούμε από την αρχή. Βλέπουμε τι δούλεψε καλά και τι δημιουργεί προβλήματα. Η θεσμοθετημένη λειτουργία των τάσεων είναι θετικό βήμα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι πολυσυλλεκτικός και πολυτασικός. Θα έχει και τάσεις και διακριτά πολιτικά ρεύματα και ιδεολογικές συνιστώσες. Δεν μπορεί όμως να έχει κόμματα μέσα στο κόμμα.

Με ποιους θα συμμαχήσετε μετεκλογικά; Με το ΠΑΣΟΚ συγκρούεστε διαρκώς, με τη ΔΗΜΑΡ επίσης. Αποκλείετε δηλαδή πιθανή συνεργασία με κόμματα της Κεντροαριστεράς, αλλά… απλώνετε το χέρι στον κ. Καμμένο;

Η απάντηση στο ερώτημά σας λαμβάνει ως δεδομένη τη σημερινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού. Το πολιτικό σκηνικό, όμως, μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, και δεν ξέρουμε πώς θα είναι μέχρι τότε. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση στο εσωτερικό των μνημονιακών κομμάτων ούτε το εκλογικό μέγεθός τους. Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, όπου οι φωνές για ενότητα δυναμώνουν.

Δεν ξέρουμε ούτε αν η αντιμνημονιακή δυναμική της κοινωνίας, αυτή η δυναμική που από το 4% μας πήγε στο 27%, θα διαμορφώσει νέα δεδομένα. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για ενότητα, που να περιλαμβάνει την Αριστερά στο σύνολό της και να φτάνει ως την Αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Η κοινωνία τη θέλει αυτή την ενότητα. Αν αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε επιμείνουν στον απομονωτισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου, μέσα από τις δικές μας γραμμές.

Τελικά τι θα είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς που προτείνετε;

Θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Με αριστερό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αλλά θα απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όχι μόνο στους αριστερούς και στους ριζοσπάστες. Θα είναι η κυβέρνηση που θα σταματήσει τα καταστροφικά μνημόνια που γεννούν ύφεση και δυστυχία, και θα διεκδικήσει με τις κατάλληλες συμμαχίες την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους στα πρότυπα της Συνόδου του Λονδίνου, το 1953, που αφορούσε την ίδια τη Γερμανία.
 
Θα είναι η κυβέρνηση που θα διεκδικήσει στα αλήθεια τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ως ιστορικό χρέος, ηθικό και οικονομικό απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα είναι η κυβέρνηση που θα δρομολογήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σταθεροποίησης στηρίζοντας πρώτα πρώτα εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που σήμερα εξωθούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.