Τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί από σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy.

Ο Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει τις δικές του προτάσεις την έξοδο από την κρίση χρέους στο αμερικανικό κοινό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, δε, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, στον απόηχο της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετριάσει φόβους, να εκτιμήσει αντιδράσεις, να πείσει, αλλά και να εξασφαλίσει συμμάχους σε ένα πεδίο, όπου αναπτύσσονται παρεμφερείς προσεγγίσεις, καθώς η αμερικανική οπτική για την οικονομική κρίση διαφέρει από εκείνη, που έχει η Άνγκελα Μέρκελ και εκεί ακριβώς μπορεί να υπάρξουν σημεία σύγκλισης της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ακριβώς αυτή την δυναμική σύμπλευσης με τον αμερικανικό παράγοντα έναντι της πολιτικής Μέρκελ θέλει να αξιοποιήσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να προωθήσει το σχέδιο για μία γενναία διαγραφή χρέους της χώρας, σύνδεση της αποπληρωμής του εναπομείναντος χρέους με αναπτυξιακή ρήτρα και τερματισμό των πολιτικών λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους οικονομολόγους Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό, την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής Ρένα Δούρου και τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Νίκο Παππά.