Τις… ώρες μετρούν πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς αντιμετωπίζουν ως αφετηρία εξελίξεων τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρόεδρο, Γ. Παπανδρέου, και τη συμμετοχή των «πράσινων» υπουργών.

«Ο κύβος έχει ριφθεί» είναι η έκφραση κορυφαίου στελέχους, που έχοντας ανοιχτό το παζλ για την… εισαγωγή νέων δεδομένων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αφενός ο Γιώργος Παπανδρέου θα θελήσει στην εν λόγω συνεδρίαση να ξεφυλλίσει σημαντικές σελίδες από τις αποφάσεις του και αφετέρου τα κορυφαία στελέχη να διατυπώσουν χωρίς περιστροφές τις προτάσεις και ενδεχομένως τα «μανιφέστα».

Ολο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα το Έθνος, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέχρι το κάθε στέλεχος το «μποτιλιάρισμα» από τις διαρκείς επικοινωνίες (από κοντά ή διά τηλεφώνου) έδειχνε το μεγάλο ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα» και την επιδίωξη όλων να μη χάσουν την ευκαιρία συμμετοχής στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Ο κ. Παπανδρέου με βάση του το Καστρί είχε αλλεπάλληλες επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στενούς του συνεργάτες, ενώ υπουργοί και πιθανοί υποψήφιοι για την αρχηγία έκαναν τα δικά τους ραντεβού και αναζητούσαν κοινό πλαίσιο συνεννόησης με άλλα στελέχη και βουλευτές και εν δυνάμει συμμαχίες έφτασαν στο σημείο της «τήξης».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αμφισβήτησε την ανάγκη να επιμηκυνθεί η διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου (σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα»), ενώ επί μέρες κορυφαία στελέχη της ίδιας ομάδας, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ηλίας Μόσιαλος, τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας για να ολοκληρώσει το έργο της μέσα στον χρόνο που η ίδια κρίνει. Μάλιστα τα ίδια στελέχη πρότειναν και ανασχηματισμό, ώστε να δημιουργηθεί μια ολιγομελής κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει εν πολλοίς τις αποφάσεις του και τις συνδέει με τον στόχο να μείνει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει επίσης επισκέψεις στο εξωτερικό και με στόχο να προωθήσει απόψεις που δεν διαπραγματεύεται: ακόμη και για την επιλογή του δημοψηφίσματος. Θα παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή θα δρομολογήσει τη διαδοχή του;

Πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να γραπωθεί σε καμία καρέκλα, αλλά ζυγίζει ακόμη και σήμερα τα δεδομένα. Οι ίδιες πληροφορίες επαναλαμβάνουν ότι κανένα σενάριο δεν μπορεί να κλείσει πριν ανοίξει.

Η εκλογή ηγεσίας θα γίνει από τη βάση – αυτός θεωρείται αδιαπραγμάτευτος κανόνας, ωστόσο στελέχη εκτιμούν ότι λόγω συγκυρίας δεν πρέπει να αποκλειστεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο για την πορεία.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει μέσω συνεργατών του (μετά την πρόσφατη συνάντησή του στην Ιπποκράτους με τον Γ. Παπανδρέου) ότι είναι υπέρ των καθαρών επιλογών, που μεταφράζεται ότι δεν φέρνει εμπόδια για την εκλογή από τη βάση – κάτι που ζητούν οι «τέσσερις».

Είναι αυτονόητο όμως ότι ως υπουργοί, οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις εσωκομματικές διαδικασίες ζυγίζουν τα δεδομένα, καθώς δεν θέλουν να χρεωθούν ότι θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης με «εθνικούς στόχους και ευθύνες».

Το δε ζήτημα που αφορά στην προσέγγιση λύσης για νέα μέτρα (για την τρύπα του προϋπολογισμού του ’11) φέρνει απέναντι αρκετά στελέχη και βουλευτές που αναζητούν τον βηματισμό τους στην «επόμενη μέρα».

Το «όχι στα νέα οριζόντια μέτρα», αποτελεί φράση που θα αξιοποιήσουν σε ενδεχόμενες δημόσιες εμφανίσεις τους – ώστε να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον Ευ. Βενιζέλο.

Πρέπει να μας εξηγήσει γιατί άλλα μέτρα – αναρωτήθηκε σχετικά απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο ο Γ. Ραγκούσης.