Η Meta απέλυσε περίπου δύο δωδεκάδες υπαλλήλους από το γραφείο της στο Λος Άντζελες επειδή έκαναν κατάχρηση των πιστώσεων εταιρικών γευμάτων για πράγματα όπως απορρυπαντικά πλυντηρίου, ποτήρια κρασιού και επιθέματα για τη θεραπεία της ακμής.

Πολλά από τα εταιρικά γραφεία του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν περίτεχνες υπηρεσίες εστίασης για την παροχή γευμάτων στους υπαλλήλους ως προνόμιο. Το προ διετίας γραφείο της Meta κοντά στο σταθμό Penn της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, διαθέτει μια καφετέρια που μοιάζει με ένα πολυτελές εστιατόριο, με διάφορους πάγκους που είναι όλοι δωρεάν για το προσωπικό.

Αλλά για τους εργαζόμενους σε μικρότερα γραφεία χωρίς υπηρεσίες εστίασης, η εταιρεία παρέχει κουπόνια γεύματος -20 δολάρια για πρωινό και 25 δολάρια το καθένα για μεσημεριανό και βραδινό- ώστε να μπορούν να έχουν φαγητό που παραδίδεται στο γραφείο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέει το CNN, μια εσωτερική έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένοι υπάλληλοι με έδρα το Λος Άντζελες χρησιμοποίησαν τα χρήματα για γεύματα για να αγοράσουν αντί για φαγητό άλλα πράγματα ή είχαν γεύματα που παραδόθηκαν στο σπίτι τους, ανέφερε η πηγή.

Η διάμεση συνολική ετήσια αποζημίωση της Meta για μεμονωμένους υπαλλήλους (εκτός του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ) είναι 379.050 δολάρια, ανέφερε η εταιρεία σε νωρίτερα φέτος.

Οι απολύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Financial Times.

Νέες απολύσεις στη Meta: Αναδιαρθρώσεις και στρατηγικές αλλαγές σε κρίσιμες ομάδες

Η είδηση των απολύσεων έρχεται καθώς η Meta αναγνώρισε πριν λίγες ημέρες ότι απολύει άτομα σε όλη την εταιρεία στο πλαίσιο μιας σειράς ξεχωριστών αναδιαρθρώσεων.

«Σήμερα, μερικές ομάδες της Meta πραγματοποιούν αλλαγές για να διασφαλίσουν ότι οι πόροι είναι ευθυγραμμισμένοι με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους και τη στρατηγική τοποθεσίας τους», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της Meta, Tracy Clayton. «Αυτό περιλαμβάνει τη μετακίνηση ορισμένων ομάδων σε διαφορετικές τοποθεσίες και τη μετακίνηση ορισμένων εργαζομένων σε διαφορετικούς ρόλους. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, όταν ένας ρόλος καταργείται, εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε άλλες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται».

Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν στις εταιρείες Instagram, WhatsApp, Facebook και Reality Labs, η οποία στεγάζει τις προσπάθειες της Meta για την εικονική πραγματικότητα και το metaverse.

Μεταξύ των απολυμένων ήταν και η Jane Manchun Wong, μια εξέχουσα ερευνήτρια ασφαλείας που έγινε γνωστή στον κόσμο της τεχνολογίας για την πρόβλεψη νέων χαρακτηριστικών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης– όπως μια λειτουργία βιογραφικού σημειώματος στο Facebook και ένα εργαλείο στην πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter και επέτρεπε στους χρήστες να αποκρύπτουν τις απαντήσεις στα tweets τους -πριν προσληφθεί από τη Meta τον Ιούνιο του 2023 για να εργαστεί στην ομάδα Instagram και Threads.

Η Meta απέλυσε πέρυσι περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους σε πολλαπλούς γύρους περικοπών, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει ένα έτος μείωσης των εσόδων και στασιμότητας της αύξησης των χρηστών, το οποίο ο Ζούκερμπεργκ ονόμασε «έτος αποτελεσματικότητας». Οι μετοχές της εταιρείας (META) έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.