«Υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας, επειδή έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο και έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο επειδή υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας», ήταν η κατακλείδα της παρέμβασης του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα στο Βερολίνο με τίτλο «Στον δρόμο προς μια προοδευτική Ευρώπη», την οποία διοργανώνει η ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στη Μπούντεσταγκ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι λαϊκιστές υπάρχουν παντού και στον Βορρά της Ευρώπης και τον Νότο. «Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό που απειλεί να αφανίσει την Ευρώπη. Πρέπει να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό, όχι μόνο τους ακραίους εκφραστές του, αλλά και τους μεταμφιεσμένους, τους ευκαιριακούς λαϊκιστές» σημείωσε.
«Έρχομαι από μια χώρα που ο λαϊκισμός είναι κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής ζωής. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να δώσει αυθεντικό πρωτόγονο περιεχόμενο στον λαϊκισμό της. Φιλοξενεί ταυτόχρονα και ακροδεξιούς και ακροαριστερούς λαϊκιστές» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Τον λαϊκισμό τον πολεμάς με το να μην τον μιμείσαι και μετά πρέπει να πολεμάς τις συνθήκες που τον πολλαπλασιάζουν» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ προσδιόρισε τις βασικές προκλήσεις για τα προοδευτικά κόμματα.
«Δεν θα σας πω για τη νομισματική πολιτική της ΕΕ, γιατί όταν ένας Έλληνας μιλάει γι’ αυτά, πολλοί κλείνουν τα ακουστικά τους, φοβούμενοι ότι θα τους ζητήσει λεφτά. Θα σας πω όμως για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Υπάρχουν χώρες που έχουν δεχθεί λίγες χιλιάδες μετανάστες, και κάνουν πως υποφέρουν, λιγοψυχούν μπροστά σε ελάχιστες ευθύνες. Και θα σας πω επίσης για την ανεργία, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κι αν η συζήτηση για τα ελλείμματα και τις σπατάλες μπορεί να περιέχει κριτική, συστάσεις και Μνημόνια στις γενιές που κυβέρνησαν… Οι γενιές που έρχονται, τι σταυρό κουβαλάνε;» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
«Γιατί ο νέος του νότου και ο νέος του Βορρά, νέος στα χωριά και ο νέος στις πόλεις, ο νέος στα προάστια και ο νέος στο κέντρο, δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης και τις ίδιες ελπίδες» είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν, οι άνθρωποι, που έμειναν πίσω με την παγκοσμιοποίηση και ως ώριμα φρούτα πέφτουν στην αγκαλιά των λαϊκιστών και στην ψεύτικη πραγματικότητά τους.
«Η παγκοσμιοποίηση, μπορεί να είναι ο υποχρεωτικός δρόμος, για έναν πλανήτη που μαστίζεται, από την άνιση ανάπτυξη…Η παγκοσμιοποίηση μπορεί, να διαδίδει τις αξίες μας και να φέρνει κέρδη και ευκαιρίες, έχει όμως και θύματα, που δεν θα πρέπει, να τα αντιμετωπίζουμε σαν τις παράπλευρες απώλειες, σε έναν πόλεμο» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.