«Με τις αλλαγές που κάνουμε, εγγυόμαστε ότι θα υπάρχουν συντάξεις και σήμερα και αύριο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», είπε στην ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους», ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά λόγια των Ευρωπαίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Περιορισμένες, όμως, είναι οι αλλαγές που έφερε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα στους δήμους, μειώνεται κατά πέντε έτη το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανάπηρα παιδιά ή παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών καθιερώνονται εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια για να συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξη των γονέων τους.

Τέλος, για τους ένστολους θα ορίζεται ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους και τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση των ετών μάχιμης υπηρεσίας.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί στη μεταβατική περίοδο εξίσωσης των ορίων ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα.
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου υπέβαλε ήδη το ΚΚΕ.