Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

740: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταστροφή στα τείχη και τα κτίρια της πόλης.

989: Σεισμός «χτυπά» την Κωνσταντινούπολη. Καταστρέφονται πολλές εκκλησίες της βυζαντινής πρωτεύουσας και καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Η ανακατασκευή του θα διαρκέσει έξι χρόνια.

1185: Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου ξεσπά η εξέγερση του Ασέν και Πέτρου, η οποία θα τερματιστεί με τη δημιουργία της Β’ Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.

1341: Ο Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός ανακηρύσσεται στο Διδυμότειχο Βυζαντινός αυτοκράτορας. Έναρξη του Βυζαντινού εμφύλιου πολέμου που θα διαρκέσει μέχρι το 1347.

1640: Υπογράφεται συνθήκη με την οποία αποκαθίσταται η ειρήνη μεταξύ της Σκωτίας και του Καρόλου Α’ της Αγγλίας.

1775: Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνει στο Κοινοβούλιο ότι οι αμερικανικές αποικίες βρίσκονται σε εξέγερση και υποστηρίζει τη στρατιωτική αντίδραση για την καταστολή της Αμερικανικής Επανάστασης.

1795: Γεννιέται ο Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, Κερκυραίος μουσουργός. Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού

1823: Οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία αναλαμβάνει ο Νικηταράς.

1863: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας (Football Association) και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Μαζί γεννιέται και ο όρος soccer, που προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων: Social Ceremony.

1880: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας για δέκατη φορά (ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία).

1903: Βούλγαροι κομιτατζήδες εκτελούν στο Κάτω Νευροκόπι τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Χριστίδη, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους Ιωάννη Ζαφειρίου και Νικόλαο Γερμανό και τον γιο του, Γεώργιο Γερμανό.

1905: Νορβηγία και Σουηδία υπογράφουν επίσημα το έγγραφο του διαχωρισμού των δυο χωρών. Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Όσκαρ Β’ παραιτείται από το θρόνο του.

1909: Ο Ιτό Χιρομπούμι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (1ος, 5ος, 7ος και 10ος), δολοφονείται από τον Αν Τσουνγκίν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρμπίν στη Μαντζουρία.

1911: Η Κρητική Βουλή κηρύττει «εαυτήν διαλελυμένην». Οι εκλογές ορίζονται για τις 18 Μαρτίου.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός, υπό τον αρχιστράτηγο διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής και νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους Έλληνες κατοίκους. Ολόκληρη η τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίδεται άνευ όρων. Την ίδια ημέρα, η Ταξιαρχία Ιππικού εισέρχεται και απελευθερώνει τον Λαγκαδά, ενώ οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1917: Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Βλαδίμηρος Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Λέων Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Ιωσήφ Στάλιν. Ο ανατραπείς σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Αλεξάντρ Κερένσκι, προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.

1917: Η Βραζιλία κηρύσσει τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1921: Η Πολωνία και η Γερμανία δέχονται τα σύνορα που καθόρισε η Κοινωνία των Εθνών, στην Άνω Σιλεσία.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική «Ούλεν». Βάσει συμβολαίου θα συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της και να εκμεταλλεύεται το έργο μέχρι το 1974. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία θα υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1930: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, επισκέπτεται την Άγκυρα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των προσφύγων.

1930: Έντονη νεροποντή προκαλεί σημαντικές πλημμύρες στην Αθήνα, με δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

1931: Κορυφώνονται οι συγκρούσεις στη Λευκωσία μεταξύ των Κυπρίων και των αγγλικών δυνάμεων κατοχής. 17 νεκροί και πολλοί τραυματίες.

1942: Στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ, βυθίζεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Hornet» και ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το «Enterprise», υφίσταται μεγάλες ζημιές.

1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και τη Σκύδρα.

1955: Στην Αυστρία, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον νόμο περί μόνιμης ουδετερότητας της χώρας. Η 26η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως εθνική εορτή.

1955: Η ταινία του Ελία Καζάν, «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

1956: Θεμελιώνεται το Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

1961: Ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, δολοφονείται από χωροφύλακα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 1961, στη Θεσσαλονίκη, που έμειναν στην ιστορία ως εκλογές βίας και νοθείας.

1982: Με απόφαση της πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

1984: Πραγματοποιείται η πρώτη εμφύτευση καρδιάς μπαμπουΐνου σε άνθρωπο. Η επέμβαση γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Loma Linda στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η μικρή ασθενής θα πεθάνει μετά από 20 ημέρες.

1986: Τραγωδία σημειώνεται στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Στον αγώνα Λάρισα – ΠΑΟΚ, φωτοβολίδα κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου, Χαράλαμπου Μπλιώνα. Την ώρα που διαβάζει αμέριμνος μια εφημερίδα, περιμένοντας να αρχίσει το ματς, εκτοξεύεται φωτοβολίδα από την πλευρά των οπαδών του «δικεφάλου», η οποία κτυπά στο διαχωριστικό κάγκελο και καρφώνεται στον λαιμό του. Ο θάνατος είναι ακαριαίος.

1990: Τελευταία επίσημη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή, Βασίλη Χατζηπαναγή, στον αγώνα Ηρακλής – Βαλένθια, ανήμερα των γενεθλίων του.

1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.

1994: Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπογράφουν το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης, που τερματίζει μια εχθρότητα 46 ετών. Η υπογραφή γίνεται σε τελετή στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και 5.000 επίσημων προσκεκλημένων.

2002: Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο, εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια. Η ομηρία είχε ξεκινήσει τρεις ημέρες νωρίτερα.

2020: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί όλους τους Τούρκους και τον μουσουλμανικό κόσμο να μποϊκοτάρουν τη Γαλλία λόγω της καταστολής του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

2020: Η NASA επιβεβαιώνει ότι έχει εντοπιστεί νερό στην ηλιόλουστη επιφάνεια του φεγγαριού.

2021: Η Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε τις πρώτες της επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιώντας το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2, καταστρέφοντας ένα φιλορωσικό αυτονομιστικό οβιδοβόλο D-30. Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώνεται και άλλος ένας τραυματίζεται από πυροβολικό των ανταρτών κοντά στο Hranitne στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

2021: Τουλάχιστον 150 άτομα συλλαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές κατά τη διάρκεια κοινής καταστολής κατά των εμπόρων ναρκωτικών, όπλων και άλλων παράνομων αγαθών σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου darknet. Η πλειονότητα των συλληφθέντων είναι από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γεννήσεις

1431 – Έρκολε Α’ των Έστε, Ιταλός πολιτικός

1673 – Δημήτριος Καντεμίρης, Μολδαβός λόγιος

1685 – Ντομένικο Σκαρλάττι, Ιταλός συνθέτης

1759 – Ζωρζ Ζακ Νταντόν, Γάλλος πολιτικός

1795 – Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας συνθέτης

1797 – Τζουντίτα Πάστα, Ιταλίδα υψίφωνος

1800 – Χέλμουτ Καρλ φον Μόλτκε, Πρώσος στρατάρχης

1802 – Μιχαήλ Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας

1841 – Τέοντορ φον Οππόλτσερ, Αυστριακός αστρονόμος

1845 – Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β’

1862 – Αλεξάντρ Γκουτσκόφ, Ρώσος πολιτικός

1897 – Μάξιμος Ε’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1909 – Άλεν Μοντγκόμερι Λιούις, πολιτικός από την Αγία Λουκία

1911 – Μαχάλια Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1916 – Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός

1919 – Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, σάχης του Ιράν

1933 – Τάκης Κανελλόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1936 – Όσκαρ Ρίβας Ρετς, πρόεδρος της Ανδόρρας

1942 – Μπομπ Χόσκινς, Άγγλος ηθοποιός

1945 – Δημήτρης Θ. Γκότσης, Έλληνας συγγραφέας

1947 – Χίλαρι Κλίντον, Αμερικανίδα πολιτικός

1954 – Βασίλης Χατζηπαναγής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1959 – Έβο Μοράλες, Βολιβιανός πολιτικός

1970 – Μιχάλης Μαρίνος, Κύπριος ηθοποιός

1978 – Σι Εμ Πανκ, Αμερικανός παλαιστής

1993 – Δημήτρης Πέλκας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

899 – Αλφρέδος ο Μέγας, βασιλιάς του Ουέσεξ

1555 – Ολυμπία Μοράτα, Ιταλίδα λόγια

1580 – Άννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας

1603 – Όθων Β’, δούκας του Μπράουνσβαϊχ-Χάρμπουργκ

1616 – Μήτρος Κυνικόπουλος, Έλληνας αγωνιστής

1764 – Ουίλιαμ Χόγκαρθ, Άγγλος ζωγράφος

1822 – Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, Οθωμανός στρατιωτικός

1890 – Κάρλο Κολόντι, Ιταλός συγγραφέας

1909 – Ιτό Χιρομπούμι, Ιάπωνας πολιτικός

1933 – Ζουζέ Μαλιόα, Πορτογάλος ζωγράφος

1946 – Ιωάννης Ράλλης, Έλληνας πολιτικός

1952 – Χάτι ΜακΝτάνιελ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1953 – Μοχαμάντ Χασίμ Χαν, Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν

1957 – Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας

1976 – Χρυσόστομος Κανδυλιάρης, Έλληνας πολιτικός

1978 – Δημήτριος Γαρουφαλιάς, Έλληνας πολιτικός

1979 – Παρκ Τζονγκ-χούι, Νοτιοκορεάτης πολιτικός

1980 – Φρέντερικ Κλαρκ, κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας

1983 – Μιχαήλ Πεσμαζόγλου, Έλληνας πολιτικός

1983 – Άλφρεντ Τάρσκι, Πολωνός μαθηματικός

1987 – Αθανάσιος Ι. Σμπαρούνης, Έλληνας οικονομολόγος

2007 – Νικολάε Ντομπρίν, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής

2018 – Ευάγγελος Πολύζος, Έλληνας πολιτικός

2021 – Ρο Τάε-γου, Νοτιοκορεάτης στρατηγός και πολιτικός, 6ος πρόεδρος της Νότιας Κορέας

2021 – Εύα Διβάρη Ελληνίδα ζωγράφος